Predstavljanje romana Pija Mirkovića u Labinu: Homage rodnoj Punteri

Predstavljanje romana Pija Mirkovića u Labinu: Homage rodnoj Punteri

5.3.2009. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Kultura

Ishodište romana ima u događanjima u mojoj rodnoj Punteri u razdoblju između Austrije i nestanka Jugoslavije, u njemu se sve vrti oko ljubavi, a on je zapravo plod mojeg traganja za istinom u tim teškim povijesnim vremenima. Zanimalo me zapravo što se to događa u nama ljudima da često naginjemo zlu, koji su njeni korijeni i uzroci

Izjavio je to dr.Pio Mirković u Gradskoj knjižnici u Labinu na večerašnjem predstavljanju svog romana prvijenca Did pisanom na govoru Puntere, naglasivši da mu je to četvrti, ali i najdraži susret s čitateljima, budući da je u Labinu i na Labinšćini proveo 68 godina svog života. Fabula romana temelji se na povijesti moje obitelji, ali ima i drugih likova, od koji su se neki prepoznali, što me posebno raduje - istakao je autor, koji je svoj radni vijek završio kao profesor na Ekonomskom fakultetu u Puli, a prije toga bio je i direktor hotelske kuće Rabac.

U traganju za vječitom istinom dr. Mirković je najavio i svoj drugi roman "u narednih 30 godina", ali ovog će puta biti pisan na književnom jeziku.

O knjizi je govorila i Vanesa Begić, književna kritičarka, rekavši da je to knjiga koja je okrenuta njegovanju zavičajne kulture, književnosti i čakavice. Mirkovićev roman se uklapa u taj koncept, a njegova sočna čakavica je ne samo homage rodnom selu, već i veliki prilog očuvanju zavičajnih govora, koji su izloženi sve jačem nestajanju. Spomenula je i uvjerljivost autorove naracije, tečnost dijaloga i uvjerljivost događanja koji romanu, kako je navela, daju pitkost i značenje koje svojom univerzalnost porukom daleko nadilazi uski prostor događanja na prostoru između Puntere i Labinšćine, odnosno dviju obale Raškog kanala.

U ime Grada Labina izlazak prvog romana dr. Pija Mirkovića pozdravili su gradonačelnik Tulio Demetlika te dogradonačelnica, vršiteljica dužnosti Gradske knjižnice i pomoćnica ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta Liliana Vale, rekavši da se ugodno iznenadila autorom koji je dosad bio poznat prije svega kao gospodarstvenik i čovjek brojki. (MM) 

pio mirković roman promocija knjige liliana vale labinština knjiga puntera vanesa begić