Predstavio se kao kapetan, pa Labinjanku prevario za više desetaka tisuća kuna

Predstavio se kao kapetan, pa Labinjanku prevario za više desetaka tisuća kuna

28.12.2021. // PU Istarska // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Istarska je policija tijekom jučerašnjeg dana zaprimila tri prijave žena koje su prevarene. Budući da se načini počinjenja kaznenog djela razlikuju u svim slučajevima, policija ovog prilikom skreće pozornost građanima na prevarante koji vrebaju i traže svoje žrtve kroz različite oblike prijevara.

O lažnim policajcima koji telefonom zovu starije žene i potiču ih na podizanje novca iz banke već smo upozoravali građane, no umaška je policija ponovno zaprimila jednu takvu prijavu. U policijsku postaju pristupila je 86-godišnjakinja koju je nazvao muškarac, predstavivši joj se kao policijski službenik kriminalističke policije koji radi tajne provjere u jednoj banci zbog sumnje da netko od djelatnika banke potkrada novac s računa klijenata. Ženi je rekao da ode u banku i podigne novac s računa i preda ga osobi koju će poslati, što je žena i učinila 10. prosinca. Nepoznati muškarac ponovno ju je nazvao i rekao da mora podignuti sav novac koji ima u banci i predati ga na provjeru te je žena ponovno podignula novac i predala ga istoj osobi. Na taj je način prevarena za više desetaka tisuća kuna.

Labinska je policija zaprimila prijavu 68-godišnje žene koja je također prevarena za više desetaka tisuća kuna, no njen počinitelj bila je osoba koja joj se putem društvene mreže predstavila kao kapetan. Nakon što su se dopisivali oko dva tjedna tijekom prosinca, nepoznati muškarac zadobio je ženino povjerenje iskazujući joj osjećaje te joj je obećao poslati pošiljku s preko milijun dolara iz Jemena. Za uzvrat je tražio od žene da uplati troškove poštarine i carine za pošiljku, što je ona i učinila, no u razgovoru s članom obitelji ubrzo je shvatila da je prevarena.

Kako bi se izbjegli ovakvi događaji, Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni prilikom komunikacije na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje. Prevaranti tragaju za žrtvama putem interneta i kako bi ostvarili protupravnu imovinsku korist, koriste razne načine obmane, pa čak iskazuju i ljubav.

Počinitelji tzv. romantičnih prijevara kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi, a nakon što zadobiju njeno povjerenje, traže novac, darove ili podatke o bankovnim karticama. Također mogu tražiti i da im žrtva pošalje intimne fotografije ili videozapise. Policija upozorava građane da budu  oprezni i da ne dijele s nepoznatim osobama nikakav materijal koji bi ih mogao kompromitirati i koji bi počinitelju mogao poslužiti za ucjenjivanje. Više savjeta o tome kako spriječiti romantične prijevare, možete saznati na LETKU

Posljednja prijevara zabilježena je na pulskom području, a žrtva je 49-godišnja žena koje je putem mobilne aplikacije kontaktirala muškarca, nakon što je vidjela oglas za skidanje crne magije. Muškarac joj je pojasnio da žena ima na sebi crnu magiju te da neće moći normalno funkcionirati sve dok ju ne makne, za što je tražio da mu uplati svoju ušteđevinu, što je žena i učinila 10. prosinca. Kada mu je uplatila više tisuća kuna, muškarac joj se prestao javljati i blokirao ju je na mobilnoj aplikaciji.

Policija još jednom skreće pozornost građanima na ovakav oblik prijevare te ih upozorava da budu oprezni, da pripaze kome uplaćuju novac te da ne nasjedaju na priče osoba koje navodno imaju sposobnost izlječivanja, proricanja budućnosti i skidanja uroka.

Ovo su samo neki od načina na koje prevaranti pokušavaju doći do novca građana. U posljednje vrijeme sve manje se bilježe tzv. klasične prijevare kod kojih počinitelji dolaze u domove starijih osoba, a sve više se bilježe prijevare ''na daljinu'', odnosno prijevare kod kojih počinitelji stupaju u kontakt sa žrtvom putem telefona, društvenih mreža ili mobilnih aplikacija. Policija stoga još jednom poziva na oprez prilikom komunikacije s nepoznatim osobama, pogotovo kada te osobe traže novac. Također savjetujemo građane da o navedenom upozore i starije članove svojih obitelji, s obzirom na to da starije osobe, zbog odmakle životne dobi, češće postaju žrtve različitih prijevara.

kazneno djelo prijevara