Digital Labin 2023 Top Full M - Digital Labin 2023 Top Full

Predsjedništvo Zajednice podružnica IDS-a očitovalo se o Rockwool-u / posjetilo grobove jednih od osnivača stranke

Predsjedništvo Zajednice podružnica IDS-a očitovalo se o Rockwool-u / posjetilo grobove jednih od osnivača stranke

12.2.2010. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Politika

Na prvoj sjednici Predsjedništva zajednice podružnica IDS-a Labinštine održanoj 09. veljače u Raši, Predsjedništvo je raspravljalo o problematici tvrtke Rockwool Adriatic d.o.o. iz Potpićna. Predsjednik Predsjedništva Zajednica podružnica Labinštine, Dino Škopac u priopćenju je istaknuo da u Potpićnu od početka rada tvornice kamene vune postoji problem. Nadalje ističe da radom tvornice nastaju dimni plinovi koji se zadržavaju u okolnom lugu, a mještani iz okolice žale se na zdravstvene tegobe. Škopac navodi kako iz Rockwool-a tvrde da se poštuju svi parametri, a Studija utjecaja na okoliš prošla je zakonsku proceduru. Predsjedništvo Zajednice podružnica Labinštine smatra da se ovaj problem mora riješiti i to uspostavom dijaloga između lokalne zajednice, prije svega Općine Pićan, Rockwool-a, mještana i građanskih udruga.

 

U priopćenju nadalje stoji da tvornica proizvodi, stvara novu vrijednost i zapošljava i to je naročito važno u ovom kriznom vremenu, ali isto tako mora živjeti u miru i skladu sa susjedima. Zauzet je stav da Rockwool mora uložiti dodatan napor te tehnološkim ulaganjima i izmjenama osigurati da se mještani prestanu žaliti na probleme sa zdravljem. Ističu kako se to neće postići prosvjedima i kaznenim prijavama već isključivo otvorenim i konstruktivnim dijalogom.

 

Povodom obilježavanja dvadesete godišnjice Istarskog Demokratskog Sabora izaslanstvo u sastavu Dino Škopac, predsjednik Zajednice podružnica IDS-a Labinštine, Dolores Sorić, predsjednica labinske gradske podružnice, Patricio Načinović, predsjednik općinske podružnice IDS-a Sveta Nedelja, i Feruccio Bernaz, član Zajednice podružnica IDS-a posjetili su grobove jednih od osnivača Istarskog Demokratskog Sabora na Labinštini, pok. Lina Glušića na Gradskom groblju Labin i pok. Valtera Brubnjaka na groblju u Nedešćini.

 

rockwool ids politika društvo