Predsjednički izbori u nedjelju: Istrijani glasaju na 286 birališta

Predsjednički izbori u nedjelju: Istrijani glasaju na 286 birališta

24.12.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Na petim predsjedničkim izborima u nedjelju birat će se treći predsjednik Republike Hrvatske. Ako nitko od 12 kandidata ne dobije više od 50 posto glasova birača koji su glasali, iznova ćemo na birališta u drugom krugu, za dva tjedna, odnosno 10. siječnja 2010. Tada će na glasačkom listiću biti dva kandidata koja su dobila najviše glasova u prvom krugu, a pobjeđuje onaj koji dobije više glasova birača koji su glasali. Ako se dogodi gotovo nemoguće, da su oba kandidata dobila isti broj glasova, na birališta ćemo i treći put.

Na popisu birača u Istarskoj županiji, u deset gradova i 31 općini ima ukupno 200.532 birača. Više od četvrtine tog broja je u Puli gdje na 42 biračka mjesta ima pravo izaći 54.911 birač, dok ih u općini Lanišće ima svega 406. Širom Istre moći će se glasati na 286 biračkih mjesta, a njihov popis će se moći pogledati na oglasnim pločama gradova i općina te na njihovim web stranicama, te je objavljen na web stranici Državnog izbornog povjerenstva na www.izbori.hr.

U Puli će biti i devet mješovitih biračkih mjesta - šest za posade brodova koji plove pod hrvatskom zastavom, dva za osobe lišene slobode i jedno za birače koji su na službi u oružanim snagama. Ta su birališta odredili ministar uprave na temelju prijedloga ministra obrane te ministar mora, prometa i infrastrukture za pomorce i pravosuđa za one u zatvorima.

Glasanje će biti neprekidno od sedam do 19 sati s tim da će svim biračima koji se zateknu na biračkom mjestu u 19 sati biti omogućeno da glasaju. Na biračkom mjestu mogu biti jedino državni grb i zastava te obilježja županija, gradova i općina sukladno njihovim statutima.  Birački odbor čini šest nestranačkih osoba - predsjednik i njegov zamjenik te dva člana i dva zamjenika člana.

Na biralište treba ponijeti osobnu iskaznicu ili putovnicu na temelju čega će birački odbor utvrditi identitet i provjeriti je li osoba na izvodu iz popisa birača za to biračko mjesto. Moguće je i glasanje uz pomoć druge osobe, i to kada birač ima tjelesnu manu ili ako je nepismen. Moguće je i glasanje izvan birališta, kada birač ne može doći na glasačko mjesto zbog teže bolesti, tjelesnog oštećenja ili opće nemoći te je na vrijeme o želji da glasa obavijestio birački odbor. Osim članova biračkog odbora, na biračkom mjestu mogu biti još jedino promatrači. (Piše Selvina BENIĆ)

 

sveta nedjelja grad labin predsjednički izbori izbori predsjednik ministarstvo uprave biračka mjesta raša