Predsjednički izbori 28. prosinca 2014. godine

Predsjednički izbori 28. prosinca 2014. godine

19.11.2014. // Index.hr // Objavljeno u kategoriji Politika

Izbori za predsjednika Republike Hrvatske održat će se 28. prosinca, potvrđeno je iz Vlade. Tako neće biti kršenja zakona, na što se upozoravalo proteklih tjedana, kad se prvi krug izbora najavljivalo tek za 11. siječnja.

Prvi krug 28. prosinca, drugi 11. siječnja

Glasnogovornik Vlade Nikola Jelić potvrdio je da će izbori biti održani 28. prosinca, a formalnu odluku Vlada će donijeti na sjednici u četvrtak. Vlada je datum izbora objavila i na Twitteru.

To znači da će drugi krug izbora, ako do njega dođe, biti 11. siječnja iduće godine.

Podsjetimo, Zakonom i Ustavom propisano je da se predsjednički izbori moraju održati najmanje 30 dana prije isteka mandata aktualnog predsjednika.

Josipovićev mandat započeo je 18. veljače 2010. godine, što znači da se drugi krug predsjedničkih izbora, bude li potreban, mora održati najkasnije 18. siječnja.

Zasad 6 kandidata

Kandidate za šeste po redu predsjedničke izbore mogu predlagati političke stranke registrirane u Hrvatskoj, jedna ili više političkih stranaka zajedno, kao i birači.

Bez obzira na to tko predlaže predsjedničkog kandidata, mora prikupiti najmanje 10 tisuća potpisa birača koji podržavaju njegovu kandidaturu. Svaki birač može svojim potpisom podržati samo jednog kandidata.

Uz sadašnjeg predsjednika Ivu Josipovića, kandidature su do sada najavili Kolinda Grabar Kitarović, Milan Kujundžić, Ivan Grubišić, Anto Đapić i Ivan Rude.

Dragovan: Datum izbora pokazuje da Vlada poštuje demokratske standarde

"Gotovo nakon pet godina na isti datum izbori, što samo potvrđuje da Vlada Zorana Milanovića apsolutno poštuje sve demokratske standarde", rekao je tajnik SDP-a Igor Dragovan.

Jesu li vladajući popustili pritiscima, obzirom da se spominjao 11.siječanj kao datum izbora? "Nije nikakav pritisak bio. Svi datumi koji su bili u opciji, koliko ja znam, a to su 21. i 28.12., su regularni. Možda je bila želja da se izbori odmaknu od samih blagdana. Mislim da je ovo najbolja moguća odluka da izbori budu na točno isti dan kao i prije pet godina", dodaje Dragovan.

Lesar: Izbori su raspisani u ustavnom roku

Datum predsjedničkih izbora, koji će se održati 28.12., komentirao je i laburist Dragutin Lesar.

Novinari su ga pitali je li ovime Vlada priznala da je 11.siječanj, koji se spominjao kao mogući datum, iako nitko takvo što nije potvrdio, zapravo neustavan.

"Moguća neustavnost rokova koji bi bili u siječnju pravorijek je Ustavnog suda, ali sama odluka da prvi krug ide u toku ove kalendarske godine, nema više potrebu raspravljati na tu temu."

Slažete li se vi s time? `Što se imam slagati s odlukom Vlade? U ustavnom roku su raspisani izbori i to je to`, rekao je Lesar.

 

 

 

predsjednički izbori izbori politika josipović kolinda grabar kitarović predsjednik rh