Predizborna zahuktavanja: Kajin Vs. Cuccurin o nekretninama i profitu

Predizborna zahuktavanja: Kajin Vs. Cuccurin o nekretninama i profitu

26.2.2009. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Politika

Adris grupa se već više od desetljeća bogati na račun Općine Vrsar. Umjesto u proračun Općine za, primjerice stambeno zbrinjavanje mladih obitelji, kako bi se spriječilo njihovo iseljavanje -  26,9 milijuna kuna  i dodatne zatezne kamate - slile su se na račun turističke kompanije Maistra u portfelju Adris grupe, izvjestili su načelnik Općine Franko Štifanić, pojačan snagama IDS-a, potpredsjednikom stranke i saborskim zastupnikom Damirom Kajinom i predsjednikom vrsarske podružnice IDS-a Armidom Gerometta, javljaju nam iz IDS-a.

Govoreći danas u Vrsaru o nerješenom pitanju zakona o turističkom zemljištu, posebno su se osvrnuli na Adris grupu i Plinija Cuccurina.  - Cuccurin deklarativno u predizborne svrhe štiti interese građana, dok svi koraci koje kao čelnik Adris grupe defakto čini predstavljaju samo grubi pokušaj beskrupoloznog bogaćenja Adris grupe, rečeno je. 

- Ako građani Istre ne žele da se 1000 hektara takozvanog turističkog zemljišta samo u Istri, pokloni tajkunima, onda će glasati za opciju koja je već spriječila da se na to zemljište ne uknjiže privatizirane tvrtke, glasat će za IDS.  Dok su suci u Dubrovniku zbog „prijenosa" zemljišta završili u pritvoru, oni koji su to isto radili u Istri, ili preko riječkog Trgovačkog suda su u potpunosti zaštićeni, netko bi zbog toga trebao snositi konzekvence u političkom životu ove zemlje, naglasio je Kajin. Istaknuo je da od premijerovog obećanja o upućivanju Zakona o turističkom zemljištu u saborsku proceduru nema ništa, dok turističke kompanije gomilaju kapital ne plaćajući naknadu za tisuće hektara turističkog zemljišta, predvidjevši da će zemljište postati vlasništvo 5 ili 6 ljudi u Hrvatskoj.
        
Općina Vrsar svake je godine u proračunu slabija za 6 milijuna kuna. Maistra ne plaća Općini naknadu za zemljište veličine 30 hektara te ga koristi u svojim kampovima  i u turističkim naseljima. Stvar je na sudu već godinama, a da priča bude bolja prvo je Maistra tužila Općinu Vrsar osporavajući vlasništvo, ali je i izgubila prvostupanjusku sudsku bitku, jer je presudom općinskog suda u Labinu 2006. odbio tužbeni zahtjev Maistre. Žalbeni je postupak još u tijeku. Općina Vrsar u međuvremenu je 2005. tužila Maistru zbog neplaćanja i radi predaje u posjed 105 katastarskih čestica, pojasnio je Štifanić, naglasivši da su još 1997. godine pitanje plaćanja naknade riješili s tvrtkama Plava laguna i Rivera, dok je s Maistrom to pitanje do danas neriješeno. - Kopa nas pitanje kako će kandidat za župana Plino Cuccurin, drugi čovjek Adris grupe i pravnik koji je u kompaniji najovlašteniji za ova pitanja formirati stav oko zaštite javnih interesa, ili će i dalje davati prednost krupnom kapitalu i zaštiti vlatitih interesa kao što je do sada činio, zaključio je vrsarski načelnik. 

Na izrečene navode reagirao je Predrag Grubić, voditelj Ureda za odnose s javnošću Adris grupe. - U pravnoj državi držimo nedopustivim komentirati sudske postupke koji su u tijeku. Poglavito je to nedopustivo činiti u predizborne svrhe. Još jednom ističemo kako Adris grupa - kao najuspješnija istarska kompanija koja zapošljava više od 3000 radnika, ulaže više od četiri milijarde kuna, te koja u BDP- u Istarske županije sudjeluje s 10 posto, a u ukupnom izvozu s više od 15 posto! - nije politički akter, ne sudjeluje na izborima i nije zaokupljena tim vulgarnim svrabom politike!, rekao je Grubić, zaključujući: " A što, naposljetku, reći o saborskome zastupniku i njegovoj naglašenoj „sklonosti" pravu, činjenicama i TDR-u? Kao i obično: zamjetna oskudica argumenata i, još veća, pameti!"

 

 Cuccurin: ne čudi me Kajinova presica, čelnik jedne stranke je od policije tražio da me privedu!

TIČAN - Ne čudi me održavanje presice, odgovorio nam je Plinio Cuccurin u Tičanu na otvaranju zvjezdarnice, na pitanje kako komentira održavanje tiskovne konferencije saborskog zastupnika Damira Kajina, Armida Geromete, predsjednika podružnice IDS-a Vrsra i Franka Štifanića načelnika općine Vrsar na temu Plinio Cuccurin i zemljište u vlasništvu jedinica lokalne samouprave-vrsarska priča.

- Posebno me ne čudi održavanje presice u Vrsaru nakon što sam dobio informaciju da je čelnik jedne političke stranke razgovarao u policijskoj upravi o zahtjevu da me se pozove i privede na obavijesni razgovor.

Što se tiče teme konferencije za novinare o zemljištu, smatram da je ono vrlo važna tema i kao takvo je predmet na sudu i u toku je postupak, rekao je Cuccurin. Kao legalista ne želim komentirati sudske postupke u toku i kao legalista ću se pridržavati i poštivati, kao i tvrtka, svaku pravomoćnu sudsku presudu, dodao je ne želeći otkriti tko je i iz koje stranke tražio njegovo privođenje. 

Cuccurin je naglasio da će biti jako tužan ako čuje da se na konferenciji za novinare u Vrsaru nije govorilo i komentiralo o  zakonima o poljoprivrednom zemljištu i golfu.

Bilo bi vrlo interesantno da saborski zastupnici koji su sudjelovali u donošenju tih zakona istarskoj javnosti i pojasne o čemu se u tim zakonima ''govori'' zaključio je Cuccurin.

ids ladonja politika plinio cuccurin demagogija izbori predizborna kampanja izbori2009 damir kajin