Predavanje o HPV virusu u OŠ Ivo Lola Ribar

Predavanje o HPV virusu u OŠ Ivo Lola Ribar

20.2.2012. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

U suradnji sa Labin – Zdravim gradom, u četvrtak 16. veljače u našoj se školi održalo predavanje o mogućnostima cijepljenja protiv bolesti koje uzrokuje humani papiloma virus (HPV). Predavanje je bilo namijenjeno majkama učenica sedmih razreda, a održali su ga dr. Moreno Milevoj, specijalista ginekologije i opstetricije iz Specijalističke ginekološke ordinacije Labin, te dr. Loreta Načinović Magaš, liječnica školske medicine.

Rak vrata maternice je, nakon raka dojke, drugi zloćudni karcinom po učestalosti u svijetu kod žena. Rizik razvoja raka vrata maternice je trajna infekcija visoko rizičnim tipovima HPV virusa 16 i 18, koji su u 70% slučajeva uzroci raka vrata maternice, a i mnogih promjena koje prethode raku. Budući da je rak vrata maternice neosporno uzrokovan infekcijom HPV-a, upotreba cjepiva je od velike važnosti za primarnu prevenciju tog tipa raka.

Dosadašnja istraživanja i primjena u svijetu preko 40 milijuna doza cjepiva pokazala su da je cjepivo najučinkovitije kod djevojčica, koje još nisu bile izložene HPV infekciji.

 

Foto: ilustracija

 

hpv virus predavanje žene bolest zdravlje prevencija hpv