Predavanje o cijepljenju protiv bolesti HPV-a

Predavanje o cijepljenju protiv bolesti HPV-a

13.11.2009. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Grad Labin, Labin - Zdravi grad organizirao je 10. studenog 2009. godine predavanja o mogućnostima cijepljenja protiv bolesti koje uzrokuje humani papilomavirus (HPV). Predavanja su održana u Osnovnoj školi Matije Vlačića i u Osnovnoj školi „Ivo Lola Ribar" za roditelje učenica VII razreda. Predavanja je održao dr. Moreno Milevoj, spec. ginekologije i opstetricije, a prisustvovala je i liječnica školske medicine dr. Loreta Načinović Magaš.

 

Rak vrata maternice, drugi je po učestalosti u svijetu, nakon raka dojke, zloćudni karcinom kod žena. Rizik razvoja raka vrata maternice je trajna infekcija visoko rizičnim tipovima HPV virusa 16 i 18, koji su u 70% slučajeva uzroci raka vrata maternice, a i mnogih promjena koje prethode raku. Budući je rak maternice neosporno uzrokovan infekcijom HPV, upotreba cjepiva je od velike važnosti za primarnu prevenciju tog tipa raka.

Dosadašnja istraživanja i primjena u svijetu preko 40 milijuna doza cjepiva su pokazala da je cjepivo najučinkovitije kod djevojčica, koje još nisu bile izložene HPV infekciji. Cjepivo koje se koristi je 4-valentno protiv tipova 6, 11, 16 i 18 te je namijenjeno prevenciji predstadija i raka vrata maternice (tip 16 i 18), te prevenciji genitalnih bradavica uzrokovanih u 90% slučajeva sa tipovima 6 i 11. Ovo cjepivo ima isključivo preventivnu, a ne i terapijsku ulogu.

 

Grad Labin od prošle godine osigurava sredstva za besplatno cijepljenje djevojčica VII. razreda sa područja Grada Labina.

hpv prevencija predavanje labin zdravi grad cjepljenje protiv hpv cjepljenje žene bolest zdravlje moreno milevoj loreta načinović magaš karcinom rak