Pravomoćna presuda ženama koje su naivnog 84- godišnjaka iz Raše prevarile čak osam puta - u godinu dana iskamčile više od 40 tisuća kuna

Pravomoćna presuda ženama koje su naivnog 84- godišnjaka iz Raše prevarile čak osam puta - u godinu dana iskamčile više od 40 tisuća kuna

4.4.2013. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Nada Amić (48), Sanja Nedeljkov (28) i Diana Đanić (37), sve iz Kloštra Podravskog, pravomoćno su osuđene na zatvorske kazne, ali uvjetnim osudama, zbog ukupno 13 kaznenih djela krađe, prijevare, prikrivanja kaznenih dijela i prijevare u pokušaju od svibnja 2009. do rujna 2010. U Raši. Amić je osuđena na jedinstvenu kaznu zatvora od dvije godine, uvjetno na četiri, Nedeljkov na jedinstvenu kaznu od godinu dana zatvora, uvjetno na tri godine, te Đanić na jedinstvenu kaznu od godinu i četiri mjeseca, uvjetno na četiri godine.

Naime, trojka je od oštećenog 84-godišnjeg R. V. iz Raše na razne načine došla do novčanog iznosa od 34.800 kuna i 1.150 eura. Osuđene su prema 12 točki optužnice, i to Amić da je krajem svibnja 2009. godine u obiteljskoj kući u Raši od R. V. iz zimskog kaputa koji je bio u ormaru ukrala 1.150 eura.

 

Odglumljeni pad

 

Naime, vlasnik je nju i Nedeljkov pustio u kuću da bi ju očistile. Nedeljkov nije terećena za tu krađu, no nju se tereti da je od Amić preuzela iznos od 550 eura, odnosno dio novca ukradenog u obiteljskoj kući. No, vlasnik je primijetio da mu je nestao novac i posumnjao da su mu ga one ukrale. Pet dana kasnije obje su se vratile do mjesta zločina, a kada im je vlasnik kazao da sumnja na njih, Amić je odglumila da ima napadaj, bacila se na tlote kazala da je ozlijedila glavu i ruku te da je on kriv zato jer ju je lažno optužio. Uvjerila je pokradenog, budući da nije zdravstveno osigurana, da treba platiti zdravstveni pregled u iznosu od 1.600 kuna, što je povjerovao i dao Amić novac. I u ovom slučaju polovicu novca je dobila Nedeljkov.

 

Sljedećeg dana je Nedeljkov sama došla kod R. V. u Rašu i uvjeravala ga da je Amić u bolnici na liječenju zbog zadobivenih ozljeda prilikom pada u njegovoj kući te da je primoran platiti njezino liječenje. Naravno da Amić nije bila u bolnici, a naivni 84-godišnjak je Nedeljkov dao 5.000 kuna na račun liječenja. I ovaj su novac međusobno podijelile. Sljedećeg dana, pak, četvrti put Amić dolazi u kontakt s R. V., ali ovoga puta telefonski.

Naime, uvjeravala ga je da se još nalazi u bolnici s potresom mozga te da bi joj trebao platiti daljnje liječenje, i to onoliko koliko ima novca kod sebe. Nakon poziva su Amić i Nedeljkov u kombiju došle ispred kuće i Nedeljkov se uputila u kuću, no ovoga puta ih je dočekala labinska policija i uhitila.

Nakon devet mjeseci mirovanja, u ožujku 2010. godine, Amić je ponovno posjetila R. V. s pričom da je zapala u financijske probleme i da joj posudi 1.600 kuna te mu obećala da će novac vratiti.

 

Vratiti ukradeno

 

Već više puta prevareni R. V. opet je pao na priču i dao joj traženi iznos. Amić je 27. svibnja ponovno, ali ovoga puta s Dianom Đanić, došla do R. V. i s već uhodanom pričom o financijskim problemima od njega iskamčila još 3.000 kuna. Naravno, obećala je da će novac vratiti. Sljedećeg dana su obje došle do njega u kuću i iz kaputa u ormaru spavaće sobe ukrale 20 tisuća kuna. Početkom srpnja je Đanić sama došla do R. V. I zamolila da joj posudi 2.600 kuna jer je navodno u financijskim problemima. I kao nekoliko puta do tada R. V. joj je dao 2.600 kuna. Zadnji uspjeli pokušaj izvlačenja novca od R. V. dogodio se u rujnu 2010. godine kada je Đanić došla do njega i "prodala" mu priču da joj je za operaciju potreban novac koji će mu ona vrati. Ovoga puta je od njega dobila tek 1.000 kuna. Pored presuda sud je Amić odredio rok od godinu dana za vraćanje oštećenom R. V. ukradeni iznos, dok Nedeljkov i Đanić imaju rok od šest mjeseci da mu vrate ukradeno.

Mateo SARDELIN

kazneno djelo prevara pravomoćna presuda zatvor starci novac