`Pravo na svoje`

`Pravo na svoje`

17.11.2015. // iPress // Objavljeno u kategoriji Politika

Predsjednik IDS-a Boris Miletić izvijestio je u utorak kako njegova stranka, odnosno troje njezinih izabranih saborskih zastupnika, daje povjerenje predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću za sastavljanje nove vlade, nakon što je sa SDP-om usuglašena platforma za decentralizaciju Hrvatske i realizaciju ključnih projekata u Istri i Primorju.

U nizu više ili manje realnih zahtjeva, posebno se ističe prenošenje ovlasti s državne na regionalnu i lokalnu razinu za gospodarenje državnim poljoprivrednim, šumskim i turističkim zemljištem. Miletić kaže da upravljanje i gospodarenje spomenutom imovinom moraju imati regionalna i lokalna razina, dok bi država zadržala nadzor nad zakonitim postupanjem.

Smatramo da treba upozoriti da od notornog slučaja Barbariga-Dragonera, prije 15-ak godina, gdje je u režiji IDS-a milijun kvadrata jeftino prodano, a potom urbanizirano, pa sve do današnjih dana, svjedočimo činjenici da je istarska vlast i bez „spuštanja ovlasti" uspješno manipulirajući prostorno-planskom dokumentacijom omogućavala nerazmjernu korist svojim članovima, a da država uopće nije koristila „nadzor nad zakonitim postupanjem" pa se postavlja pitanje kako bi se i u čiju korist te u kakvim razmjerima takva politika nastavila u slučaju da se ovakav zahtjev prihvati, a da se i nadalje ne uključe mehanizmi nadzora.

Izdvajamo samo nekoliko poznatijih u nizu slučajeva unosne urbanizacije nakon kupovine državnog ili privatnog zemljišta o kojima smo izvještavali, uz nužnu ogradu da zahvaljujući zavjetu šutnje koji u Istri vlada desetljećima te neradu institucija, još uvijek nije moguće znati koliko takvih slučajeva zapravo ima. Vidljivo je, međutim, da cijenu takve politike Istra plaća stagnacijom i izostankom razvoja, a nematerijalna šteta po društvo i njegove vrijednosti tek će se istraživati.

IDS-ov ministar turizma u Milanovićevoj vladi Veljko Ostojić podnio je ostavku jer je njegova šogorica od obitelji Mitton kupila 115.751 četvorni metar zemljišta za jedan euro po kvadratu, da bi to zemljište naknadno prostornim planom bilo urbanizirano pa mu je vrijednost porasla 30-ak puta. Zemljište sada vrijedno oko 25 milijuna kuna, Perić unosi u temeljni kapital svoje tvrtke Škvačota pa prodaje zagrebačkom poduzetniku Dragutinu Biondiću, odnosno njegovoj tvrtki Heruc. Iako je još 2013. godine izviješćeno da slučaj propituje USKOK, ni dvije godine kasnije nema rezultata.

Predsjednik Zajednice podružnica IDS-a Bujštine i dugogodišnji načelnik Grožnjana Rino Duniš, IDS-ovac Dušan Brečević te poduzetnik Viktor Širol od Porečko– pulske biskupije kupili su šumsko zemljište uz naselje Karigador od oko 13 ha. Ono je desetak godina kasnije urbanizirano, čime mu je vrijednost porasla više desetaka puta. I ovaj slučaj navodno propituje USKOK.

IDS-ov dugogodišnji načelnik Gračišća Ivan Mijandrušić kupio je za 40.000 kuna oko 4 ha poljoprivrednog zemljišta, koje je potom na njegov zahtjev urbanizirano, čime mu je cijena porasla 100-tinjak puta. Sada na tom zemljištu gradi luksuznu kuću s bazenom. U Gračišću nije loše prošao ni IDS-ov županijski pročelnik Josip Zidarić, kupivši za 22 tisuće kuna nekoliko ruševnih kuća u Škljonkima. To područje uskoro biva definirano kao turistički punkt, te stižu voda i struja na račun općinskog proračuna.

Ni sam predsjednik IDS-a Boris Miletić nije mogao zaostati u ovom vrhunskom istarskoom natjecanju. Šumsko zemljište poduzeća Tempo u vlasništvu njegovog tasta Antona Vlačića na području Gondolića, odlukom Gradskog vijeća Labina postaje turistički punkt, a procijenjena mu je vrijednost sada 1,5 milijun eura.

S druge strane, pokušaju li se u IDS-ovu politiku ''gospodarenja zemljištem'' umiješati potencijalni ne-ideesovski investitori, dobivamo, primjerice, ''slučaj List'' na području Motovuna ili slučaj ''Marija Kapetanka'' na području Rovinja, pa se onda čudimo zbog čega u Istri nema značajnijih ulaganja. (MBM)

 

demagogija politika ids izbori izbori 2015 zemljište urbanizam građevinsko zemljište nekretnine