Poznavatelji gljiva pronašle prve "rođake" tartufa

Poznavatelji gljiva pronašle prve "rođake" tartufa

3.5.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ostalo

LABIN -Sunce, vlaga i nepredvidljive ćudi prirode ovih su dana na površinu istarskih livada i šuma namamili rijetke goste - skupocjene gljive smrčke, inače prve »rođake« tartufa. U svom dvorištu, nedaleko nogometnog igrališta, tri lijepa primjerka te gljive, od kojih je najveća imala oko 25 centimetara, pronašao je prekjučer član labinskog društva gljivara Livio Legović.
- U četvrtak ujutro, slučajno sam pogledao na površinu blizu čempresa i jelki te vidio tri smrčka, kojih inače ima jako puno u Gorskom kotaru, ali i kod nas se znaju ponekad pojaviti, kazao nam je Legović, koji je ujedno bio i prvi predsjednik kaštelirskog društva gljivara Žurdana.


- Smrčci spadaju u mješinarke i predstavljaju jednu od rijetkih jestivih gljiva iz te porodice. Osim njih, iz te se grupe mogu jesti još samo hrčci i tartufi, priča Feručo Katičić, sanitarni inspektor u mirovini i jedan od osnivača Društva gljivara Labinšćine Martinčica.

 

Smrčci, kaže, vole vapnenac pa često rastu na ogoljenim, opožarenim područjima. To potvrđuje i predsjednik Martinčice Ruđero Faraguna, te ističe da je jedno od kvalitetnijih nalazišta bilo opožareno područje kod Kršana. Po njegovim riječima, uz smrčke, ovih se dana u Istri mogu pronaći i druge gljive tipične za proljeće, poput plemenite pečurke ili đurđevače.

 


Danas se u Delnicama održava tradicionalno natjecanje u sakupljanju smrčaka, na kojem će sudjelovati i labinska delegacija. Ovog mjeseca Martinčica priprema izbornu skupštinu pa Faraguna poziva sve mlade da se uključe u aktivnosti društva.

 

Foto:Slijeva: Ruđero Faraguna, Livio Legović, Feručo Katičić i smrčci kapitalci 

Društvo gljivara Martinčica Ruđero Faraguna Feručo Katičić smrčci gljive proljeće