Poziv poduzetnicima: Reprogram poreznog duga

Poziv poduzetnicima: Reprogram poreznog duga

18.7.2011. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Porezna uprava je do kraja lipnja zaprimila 1.169 zahtjeva poduzetnika za reprogram naplate poreznog duga s ukupnim potraživanjima države po tim zahtjevima od 1,45 milijardi kuna.

 

Po podacima Ministarstva, ukupan porezni dug iznosi oko 15 do 16 milijardi kuna, najveći dio tog duga je iz prošlosti i odnosi se na PDV, doprinose i poreze na plaće.

 

Zakonom o posebnoj mjeri naplate poreznog duga uzrokovanog gospodarskom krizom poduzetnicima koji imaju dospjeli i nenaplaćeni porezni dug nastao do 31. prosinca 2010. godine dana je mogućnost da reprogramiraju taj dug na rok do 30 mjeseci uz kamatnu stopu od 8,3 posto, a pogodnost je i da se kamata obračunava samo na iznos glavnice.

 

Uvjet za reprogramiranje je da u ovoj godini uredno izvršavaju porezne obveze koje im dospijevaju, a za poduzetnike koji su od početka listopada 2008. imali porezni dug da u isto vrijeme nisu vršili isplatu dividendi ili udjela u dobiti.

 

Sutra, 19. srpnja 2011. godine istječe zadnji rok u kojem poduzetnici mogu podnijeti zahtjev za reprogramom temeljem Zakona o posebnoj mjeri naplate poreznog duga uzrokovanog gospodarskom krizom. 

 

Zato se pozivaju svi poduzetnici koji misle da zadovoljavaju zakonske uvjete da podnesu zahtjev za reprogram naplate dospjelog poreznog duga.

porez ministarstvo financija reprogram poreznog duga dug poduzetništvo