Poziv građanima za uvid u popise birača - Upis, dopuna, ispravak i prijava za privremeni upis do 19. 11. 2011.

Poziv građanima za uvid u popise birača - Upis, dopuna, ispravak i prijava za privremeni upis do 19. 11. 2011.

4.11.2011. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Predsjednik Republike Hrvatske je 31. listopada 2011. donio Odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor. Za dan izbora određena je nedjelja 04. prosinca 2011., stoga se obavještavaju svi hrvatski državljani s područja Istarske županije da mogu pregledati svoj upis u popis birača i zatražiti ispravak ili dopunu upisa. Rok do kojeg građani mogu podnositi zahtjeve za upis, dopunu ili ispravak popisa birača istječe 19. studenog 2011. godine.

 

Birači se na dan izbora ne mogu izjašnjavati o svojoj nacionalnoj pripadnosti, stoga se pozivaju građani koji će do dana održavanja izbora napuniti 18 godina života da se izjasne o nacionalnoj pripadnosti. Građani koji će do 19. studenog 2011. godine napuniti 18 godina života to mogu učiniti osobno, a za građane koji će napuniti 18 godina života nakon tog datuma, izjavu o njihovoj nacionalnoj pripadnosti daju roditelji sporazumno pred nadležnim tijelom koje vodi popise birača.  Za birače bez prebivališta u Republici Hrvatskoj koji borave ili će se na dan izbora zateći u Republici Hrvatskoj obavlja se prethodna registracija. Zahtjev za prethodnu registraciju podnosi se službi za opću upravu nadležnog ureda državne uprave u županiji odnosno ispostavi te službe, na čijem području borave ili će se zateći na dan izbora. Rok za postupak prethodne registracije ističe 19. studenog 2011. godine.   

 

Birači koji će se na dan izbora zateći izvan područja grada ili općine u kojoj imaju prebivalište, mogu se na osobni zahtjev privremeno upisati u popis birača u gradu ili općini gdje će se zateći na dan izbora. Privremeni upis u popis birača izvan mjesta prebivališta obavlja se na temelju potvrde o upisu u popis birača iz mjesta prebivališta. Rok za podnošenje zahtjeva za privremeni upis u popis birača izvan mjesta prebivališta na temelju potvrde ističe 19. studenog 2011. godine.

Zahtjeve za upis, dopunu ili ispravak popis birača, zahtjeve za prethodnom registracijom i zahtjeve za privremeni upis u popis birača, građani mogu podnijeti Uredu državne uprave u Istarskoj županiji u Službi za opću upravu i društvene djelatnosti, te ispostavama za područja iz njihove nadležnosti i to građani Labinštine:

-          Ispostavi Labin: Titov trg 11 za Grad Labin i općine Kršan, Pićan, Raša i Sv. Nedelja – u vremenu od 8,00 do 15,00 sati, tel. 866 – 625.        

 

Službenici koji rade na popisima birača, dana 19. studenog 2011. godine (subota), raditi će u vremenu od 8,00 do 15,00 sati, dok će na dan izbora raditi za sve vrijeme glasovanja, radi mogućnosti eventualne provjere u popisu birača i izdavanja potvrde sukladno Zakonu o popisima birača.

 

Građani Republike Hrvatske mogu provjeriti svoj upis u popis birača prema mjestu prebivališta i na web stranicama Ministarstva uprave www.uprava.hr .

Korisnicima T-mobile i VIPnet mreže omogućeno je da putem SMS-a provjere mjesto upisa u popis birača i biračko mjesto, na način da matični broj građana upišu u poruku i pošalju na broj 5454.  

 

izbori2011 sabor popisi biraca politika