Stampar M - Stampar

Pozamašan broj labinskih pjesnika na manifestaciji "Verši na šterni" u Vižinadi

Pozamašan broj labinskih pjesnika na manifestaciji "Verši na šterni" u Vižinadi

13.6.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Toplo lipanjsko predvečerje, cvrkut lastavica, Batistelina šterna, a oko nje pjesnici svoje misli i osjećaje publici prenose u veršima. Riječ je o susretu čakavskih pjesnika Verši na šterni koji je ove godine doživio svoje 17. izdanje.

Zanimljiv, ali nimalo lak zadatak da odabere one koji će svoje uratke kazivati pred publikom ove je godine pripao pjesniku Nikoli Kraljiću. Od 154 pjesme proizašle iz pera 56 autora, on je odabrao 30 od 26 autora. Posebnu draž manifestaciji daje i istoimena zbirka u kojoj ostaju trajno zabilježeni stihovi odabranih pjesnika.

U ovogodišnju zbirku uvršteni su pjesnici: Doris Drandić Vrtačić, Marija Družeta, Davor Dužman, Nevenka Erman, Jelica Fiorido, Nada Galant, Živka Kancijanić, Denis Kontošić, Ana Krnjus, Nada Luboteni, Marija Maretić, Ida Marković, Vesna Miculinić Prešnjak, Vesna Milan, Malvina Mileta, Daniel Mohorović, Drago Orlić, Marija Pacek, Ivan Ivica Pilat, Marija Pogorilić, Marija Ribarić, Biserka Udovičić, Loreta Ukota, Ante Toni Valčić, Mirela Vidak i Masimo Vladić.

Susret su obogatili i članovi Limene glazbe lokalne Zajednice Talijana, male vižinadske balerine i baletani te Branislav Ostojić, profesor glazbene kulture koji je na okarini izveo "Istarsku polkicu".

U toploj i prijateljskoj atmosferi glavnim vižinadskim trgom i ovog su puta odjekivali i ispreplitali se dijalekti iz raznih krajeva Istre iz kojih su izvirali toplina izraza, snaga duha i ljepota ispjevanog.

Uz želje pjesnicima da nastave plemenite nakane očuvanja čakavske riječi Roberta Razzi, pjesnikinja i voditeljica manifestacije, ovo je jedinstveno pjesničko druženje zaključila riječima iz predgovora ovogodišnjeg izbornika: "Homo na kras, kadi mirišu kuš, pelin i lavanda". Pjesnici su druženje nastavili u srdačnoj atmosferi u obližnjim Ferencima. (V. HABEREITER; snimio B. DANEVSKI

 

malvina mileta verši na šterni pjesme kultura nada luboteni roberta razzi masimo vladić mirela vidak daniel mohorović zborka pjesama