Povodom Međunarodnog dana muzeja u labinskom Narodnom muzeju i Gradskoj galeriji u petak 18. svibnja izložbe Mirjane Marušić i Antona Vrlića

Povodom Međunarodnog dana muzeja u labinskom Narodnom muzeju i Gradskoj galeriji u petak 18. svibnja izložbe Mirjane Marušić i Antona Vrlića

15.5.2012. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja, pokrenuo je 1977. godine Međunarodni savjet za muzeje (ICOM). Svake godine svojim članovima (muzejima i stručnjacima koji rade u muzejima) ICOM preporuča temu vezanu za aktualne trendove i zbivanja u muzejskoj zajednici. Tom prilikom muzeji diljem svijeta skreću pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom očuvanju.

Međunarodni dan muzeja, na inicijativu MDC-a u Hrvatskoj se obilježava od 1980. godine. Shodno preporukama Međunarodnog savjeta za muzeje Muzejski dokumentacijski centar obavještava muzeje o temi, poziva ih na sudjelovanje, prenosi i daje sugestije za obilježavanje, detaljno izvješćuje javnost na konferenciji za tisak o realiziranim projektima, a od 1995. godine redovito objavljuje pregled događanja u časopisu Informatica museologica.

U povodu dana muzeja MDC već dvadeset i devet godina za redom objavljuje prigodni tematski plakat kojeg šalje na adrese svih hrvatskih muzeja i mnogih ustanova u inozemstvu.

S ciljem promoviranja svoga rada tog dana muzeji i galerije osim što posjetiteljima osiguravaju besplatan posjet izložbama ili stalnim postavima, organiziraju različita događanja od promotivnih akcija, otvorenja izložbi i novih muzejskih prostora do ekspertiza, organizacije koncerata, priredbi, programa te niz drugih akcija namijenjenih različitim ciljanim skupinama djeci, obiteljima, osobama s posebnim potrebama. 

 

Povodom Međunarodnog dana muzeja, u Gradskoj galeriji Labin u petak 18. svibnja s početkom u 20:30 otvara se izložba Antuna Vrlića pod nazivom `Terra Incognita`.

Istog se dana s početkom u 19 sati u Narodnom muzeju grada Labina, otvara se 50. izložba Mirjane Marušić pod nazivom `Igra zmajeva 2`

 

 

gradska galerija narodni muzej labin antun vrlić marijana marušić međunarodni dan muzeja kultura