Povjesničarke labinske Srednje škole nagrađene na Međunarodnom danu arhiva

Povjesničarke labinske Srednje škole nagrađene na Međunarodnom danu arhiva

18.6.2019. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Međunarodni dan arhiva u svijetu se obilježava 9. lipnja od 2008. godine, a u Hrvatskoj je prvi put obilježen 2009. godine. U Hrvatskoj je ovogodišnji Međunarodni dan arhiva obilježen zajedničkom temom – Bicikl. Kao prvi vozač  bicikla  spominje se njemački barun Karl von Drais iz 1817. Službeni patent datira iz 1819. godine. Bilo je to vozilo na guranje pod nazivom dezina (draisine).  Stara hrvatska riječ za bicikl je kotur, a danas se procjenjuje da u svijetu postoji preko milijardu bicikala.
Svečani program u Državnom arhivu u Pazinu započeo je u 13.00 sati. Na programu je bilo zanimljivo i poučno  predavanje gospodina Ivice Gržinića o Povijesti organiziranog bavljenja biciklizmom u Pazinu. Tema predavanja obuhvatila je ne samo povijesni razvoj biciklizma u Pazinu već i nastanak biciklističkog kluba Pazin sa osvrtom na njegove nekadašnje i sadašnje članove i uspjehe.


A zatim je slijedila podjela nagrada i priznanja za najbolji napisan učenički esej. U kategoriji srednjih škola pobjednice za esej na temelju korištenja arhivskog gradiva bile su Lea Budaković i Leona Šumberac učenice Srednje škole Mate Blažina iz Labina s temom „Korupcija i kažnjavanje u srednjem vijeku - usporedba 4 istarska statuta“ i mentoricom Dijanom Muškardin profesoricom povijesti. Osim primljene nagrade, učenice su svoj rad i prezentirale. U kategoriji osnovnih škola pobijedili su učenici 8. razreda Osnovne škole Veli Vrh, Enio Ibrišagić i Michele Tarticchio, sa temom krijumčarenja na granici „Cosa nostra Istriana“ pod mentorstvom profesora Igora Jovanovića.


Nakon dodjele priznanja i nagrada, uslijedilo je predavanje kustosa Vedrana Dukovskog o dostupnim fondovima i građi na temu "Svjedočanstvo biciklističke tradicije u Istri" kroz fond HR-DAPA-55 Prefektura Istre u Puli 1923-1943 u Puli Državnog arhiva u Pazinu, a cijela svečanost završila se prigodnim domjenkom.


(Tekst i foto. Dijana Muškardin)

ssmb.hr

srednja škola mate blažine povijest igor jovanović arhiv nagrada