Povjerenstvo za Rockwool

Povjerenstvo za Rockwool

28.1.2008. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Prošli četvrtak (17.01.5008) počelo je sa radom Županijsko Povjerenstvo za praćenje utjecaja rada tvornice Rockwool Adriatic d.o.o. iz Pićna na okoliš i zdravlje ljudi. Sastanak je sazvala tajnica povjerenstva Dravec Lj. Povjerenstvo čine predsjednik Zidarić J. i članovi Lorencin D., Stojanović A., Mladinov S., Franković I. i Kontuš J. rekli bi red politike, red struke pa opet red politike. Muči me ona parola koja često prati imenicu povjerenstvo – ako ne želiš riješit problem osnuj povjerenstvo. Nejasno mi je i to, koliko su kvalificirani načelnici Općina za rješavanje stručnih pitanja, imam dojam da će povjerenstvo tražit političko rješenje problema, a ne ekološko-tehničko.

Ljuti me kad nas institucije smatraju buntovnicima, a ne žele sagledat gole činjenice koje govore da postoje i te kakvi debeli razlozi za nezadovoljstvo, iako ih mi zbog nestručnosti nismo u stanju objasnit. Uostalom, zašto bi običan čovjek morao razumjet kemijske procese, poznavati otrove i njihov utjecaj na zdravlje, kad za to postoje državne institucije koje se plaćaju iz poreza tih istih ljudi. Ako ne možemo biti zaštićeni kao građani uređenog društva, onda to društvo nema pravo tražit da ne primijenimo druge metode kojima bi se sami zaštitili.

Želio bi da povjerenstvo ne bude 'mrtvo slovo na papiru', zato sam pokušao dati doprinos kroz svoje viđenje problema, pa sam se 24.01.2008 u tom stilu i obratio povjerenstvu sa ovim pismomPredmet: Rockwool Adriatic d.o.o. i utjecaj na okoliš

Građanin sam koji je direktno ugrožen utjecajem Rockwoola na okoliš pa ovim putem želim dati svoj doprinos rješavanju tog problema.Studija otjecaja na okoliš je 'lažirana', možda ne svijesno, ali u konačnici se svodi na isto. Kao meteorološki parametri za izradu studije korištena su mjerenja u Ripendi i Katerini, a svi problemi se dešavaju ispod te kote. U Potpićnu je posebna mikroklima. U zimskim mjesecima kraj pokriva debela magla koja se zadržava veći dio dana. Problem nastaje kada ta magla prekrije dimljak tvornice (80 m), onda se svi plinovi zadržavaju u sloju magle, tako da smo mi zatvoreni u 'plinsku komoru'. Koliko je vjerodostojna studija koja to nije anticipirala.
Napomenut ću da je studijom predviđeno da se dimni plinovi penju na 200 m visine, pa bi i disipacija štetnih tvari bila na puno veće područje čime bi se smanjila njihova (relativna) koncentracija.

Studija potpuno prešućuje visokokancerogene poliaromatske ugljikovodike, o teškim metalima (živa, kadmij ...) također nema ni riječi. Granice dopuštene polucije štetnih tvari prema studiji su u pravilu 100 ili više % veće nego kod spalionica otpada. Za fenol i formaldehid 200%, amonijak ti propisi uopće ne predviđaju, fluorovodik i sumporovodik 500%, a za SOX čak 36 puta, a za toksičnu prašinu 70%. Pitanje je zašto smo tretirani gore nego smeće.

Indikativno je to da (Rockwool) ne rade na otklanjanju nedostatka zbog kojeg su zatvoreni. Pomicanjem (nadam se ne i preskakanjem) probnog rada u (klimatski) povoljnije godišnje doba, samo će omogućit prikrivanje štetnog utjecaja, ali ne i njegovo otklanjanje. Ovo povjerenstvo bi to trebalo spriječit.

 

 

Izvor: http://smilovic.bloger.hr/

Smilovićev Blog Rockwool povjerenstvo