Povećana opasnost od nastanka požara

Povećana opasnost od nastanka požara

26.6.2009. // Regional Express // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Načelnik inspektorata unutarnjih poslova Policijske uprave Istarske županije, Moreno Kancijani, danas je na redovnoj tiskovnoj konferenciji u PU Istarskoj iznio podatke o nastanku požara i šteta koji su prouzročili u prvih pet mjeseci ove godine.

Ujedno je i upozorio da je u narednih dva mjeseca povećana opasnost od nastanka požara. U prvih pet mjeseci, na području PU Istarske županije, izbilo je 265 požara koji su prouzročili štetu od 3.824.000 kuna te je opožareno područje od 202 hektara. U odnosu na prošlu godinu, broj požara se povećao za 23%, materijalna šteta veća je za 9% te je opožareno 254% veća površina.

75 požara je nastalo na građevinskim objektima koji su prouzročili štetu od 1.351.000 kuna. 166 požara je nastalo na otvorenom prostoru te su prouzročili štetu od 1.483.000 kuna te 26 požara na prometnim sredstvima koji su načinili 990.000 kuna štete. U požarima nije bilo smrtno stradalih osoba, no dvije su osobe zadobile tjelesne ozljede.

Najveći broj požara nastao je ljudskom nepažnjom. Sukladno Zakonu o zaštiti od požara, svaka je osoba dužna kontrolirati vatru te zaštiti područje od nastanka požara. Za namjerno uzrokovanje požara predviđena je kazna od 100 tisuća do milijun kuna, a za požar iz nehaja, od 10 do 50 tisuća kuna. Naime, od 1. lipnja do 31. listopada, prema Županijskoj odluci o loženju vatre na otvorenom prostoru, zabranjeno je svako loženje vatre na otvorenom prostoru.

Apelira se na sve ljude u cilju zaštite ljudi i prirode da ne lože na otvorenom prostoru, da se ne bacaju predmeti iz automobila koji mogu uzrokovati požar te da se ne zatvaraju pristupi vatrogasnim vozilima.

vatra požar vatrogasci opasnost od požara