Potpisani ugovori sa novim gradskim stipendistima

Potpisani ugovori sa novim gradskim stipendistima

16.12.2015. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Labinski gradonačelnik Tulio Demetlika, predsjednica Povjerenstva za dodjelu stipendija Federika Mohorović i djelatnica Grada Labina Sabina Aličajić upriličili su u petak u Gradskoj knjižnici Labin prijem za nove gradske stipendiste s kojima su i potpisani ugovori o dodjeli stipendija za akademsku godinu 2015/2016.

 

Ove je godine gradske stipendije dobilo ukupno 44  učenika i studenata od čega se četiri stipendije dodjeljuju učenicima srednjih škola, petnaest stipendija studentima prve godine deficitarnih studija, četrnaest stipendija studentima prve godine svih studija, četiri stipendije studentima druge do šeste godine deficitarnih zanimanja te sedam stipendija studentima druge do šeste godine svih studija. Grad Labin za stipendije godišnje iz svog proračuna izdvaja 1,135 milijuna kuna iz čega će se ove godine stipendirati sveukupno 26 učenika i 158 studenata. Osim stipendija koje iznose mjesečno za studente od 750,00 do 900,00 kuna ovisno o postignutom uspjehu, a za učenike 550,00 kuna, studenti mogu dobiti i jednokratne nagrade pa ukoliko u tijeku primanja stipendije na kraju obrazovne studijske godine student ostvari prosječnu ocjenu 4,00 – 4,49 isplaćuje mu se jednokratna nagrada u visini jedne mjesečne stipendije tijekom narednih deset mjeseci. Prosječna ocjena 4,50 – 5,00 nagrađuje se nagradom od dvije mjesečne stipendije tijekom narednih deset mjeseci. Prosječna ocjena 4,80 – 5,00 nagrađuje se jednokratnom isplatom u visini od 700,00 HRK. Učenik s prosječnom ocjenom 4,60 i više nagrađuje se jednom mjesečnom stipendijom.

 

Grad nastoji posebnim poticajima stimulirati studije deficitarnih zanimanja (medicina, građevina, informatika, elektrotehnika, strojarstvo, farmacija, socijalni rad, bibliotekarstvo itd.) što je dosad pokazalo povoljne rezultate pa će se u tom pravcu Pravilnik o stipendiranju i dalje usavršavati. Također, dodatno se boduje i volonterstvo te treba jačati svijest i vrijednosti volonterskog rada na svim razinama. Grad sufinancira rad klubova studenata Istre u Rijeci, Zagrebu i Trstu, a u granicama materijalnih mogućnosti potpomaže uspješne studente koji sudjeluju u projektima u zemlji i inozemstvu. 

 

Čestitajući novim stipendistima Grada Labina, gradonačelnik Tulio Demetlika istaknuo je kako je osnovni motiv za dodjeljivanje gradskih stipendije trajna opredjeljenost Grada Labina za ulaganje u znanje i izvrsnost kao preduvjeta za budućnost našega grada i kraja. "Zadovoljni smo i činjenicom što je među stipendistima zastupljen široki spektar različitih struka te vjerujem da će se veći dio studenata nakon diplome vratiti i svoj život i karijeru ostvariti u rodnom mjestu, obogaćujući ga svojim stečenim znanjima i iskustvima. Vjerujem da ove stipendije utječu na kvalitetnije obrazovanje mladih i da je to investicija koja će se dugoročno isplatiti.“, rekao je gradonačelnik Tulio Demetlika.

stipendije demetlika studenti sabina aličajić federika mohorović obrazovanje ugovori