Potpisan ugovor vrijedan više od 700 tisuća kuna – plaće pomoćnika u nastavi financirane putem EU fondova

Potpisan ugovor vrijedan više od 700 tisuća kuna – plaće pomoćnika u nastavi financirane putem EU fondova

2.9.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Gradonačelnik Valter Glavičić potpisao je ugovor o sufinanciranju rada pomoćnika u nastavi za školsku godinu 2022./2023. Radi se o projektu vrijednom ukupno 770.130,60 kuna, a  kojim je putem Europskog socijalnog fonda Grad Labin osigurao 85% - tno financiranje za ovu školsku godinu, odnosno čak 654.611,01 kuna bespovratnih sredstava.

Naime, u sklopu projekta „Ravnomjerna socijalna i obrazovna inkluzija učenika s teškoćama u razvoju II (RAST II)“  koji se provodi u okviru instrumenta  „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza V“ temeljem poziva UP.03.2.1.07 Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., Gradu Labinu kao nositelju projekta odobrena su bespovratna sredstva  iznosu od 654.611,01 kuna, odnosno 85 % financiranja rada potrebnih pomoćnika u nastavi za školsku godinu 2022./2023.

Tijekom kolovoza objavljen je natječaj za poslove pomoćnika u nastavi za Osnovne škole „Matija Vlačić“, „Ivo Lola Ribar“ te Centar „Liče Faraguna“ te je zaposleno ukupno šesnaest osoba koje će poslove pomoćnika u nastavi obavljati tijekom cijele školske godine. Time su svi učenici koji imaju Rješenje i Mišljenje povjerenstva Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije dobili pomoćnika za školsku godinu koja počinje sljedećeg ponedjeljka.

Osnovna je zadaća pomoćnika u nastavi pružati neposrednu potporu učeniku s teškoćama u razvoju tijekom odgojno-obrazovnog procesa u zadacima koji zahtijevaju komunikacijsku, senzornu i motoričku aktivnost učenika, u kretanju, potporu u svakidašnjim nastavnim, izvannastavnim i izvan učioničkim aktivnostima. Poslovi pomoćnika u nastavi su: pomoć u komunikaciji i socijalnoj uključenosti, pomoć u kretanju, pomoć pri uzimanju hrane i pića, pomoć u obavljanju higijenskih potreba, pomoć u obavljanju školskih aktivnosti i zadataka, suradnja s učiteljima/nastavnicima te vršnjacima učenika u razredu te poslovi specifični za funkcioniranje pojedinih učenika ili skupine učenika.

financiranje eu fondovi