Potpisan sporazum o suradnji 11 LAG-ova iz Hrvatske, Slovenije i Italije

Potpisan sporazum o suradnji 11 LAG-ova iz Hrvatske, Slovenije i Italije

13.1.2016. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

U Šmarju pri Kopru sredinom prosinca 2015. godine, 11 je lokalnih akcijskih grupa (LAG-ova) potpisalo Sporazum o suradnji na integriranom razvoju ruralnog područja subregije koja obuhvaća područje Istre, Liburnije i liburnijskog zaleđa, Gorskog Kotara i talijanskog i slovenskog Krasa.

 

Lokalne akcijske grupe su udruge osnovane s ciljem pružanja podrške ruralnim regijama, a koje objedinjuju predstavnike malih i srednjih poduzeća, lokalne samouprave, neprofitne organizacije i druge dionike iz različitih sektora, koji se zajedno dogovaraju u cilju razvoja njihove regije i surađuju na izradi i provedbi Lokalne razvojne strategije. U Hrvatskoj djeluje više od 50 LAG-ova koji provode tzv. LEADER pristup za poticanje sudioničke demokracije u kreiranju lokalnih razvojnih politika koristeći se CLLD metodologijom (eng. Community-led Local Development – Lokalni razvoj vođen zajednicom).

 

Ciljevi ovog partnerstva su zajedničko sudjelovanje na domaćim i međunarodnim projektima, uključiti inovativne procese u lokalne aktivnosti i projekte, osiguravati koordinaciju među projektima koji se realiziraju na sporazumom obuhvaćenim područjima, uključiti se u umrežavanje i suradnju s domaćim i inozemnim organizacijama i institucijama, i dr. Povezivanje i suradnja postojećih LAG-ova na području obuhvaćene subregije potrebna je u cilju daljnjeg razvoja i unapređenja rada samih LAG-ova i njihovih lokalnih zajednica, te educiranja za partnerski rad na zajedničkim ciljevima.

 

Lokalne akcijske grupe potpisnice Sporazuma o suradnji su:


-LAG Terra liburna, Matulji
-LAG Gorski Kotar, Fužine
-LAG Vinodol, Bribir
-LAG Središnja Istra, Pazin
-LAG Istočna Istra, Labin
-LAG Južna Istra, Vodnjan
-LAG Sjeverna Istra, Novigrad
-LAS Društvo za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom, Ilirska Bistrica, Slovenija
-LAS Krasa in Brkinov, Sežana, Slovenija
-LAS Istra, Koper, Slovenija
-GAL Carso, Trst, Italija.

 

Nakon potpisivanja Sporazuma, na prvom sastanku odabran je LAS Istra (Kopar, Slovenija) za koordinaciju zajedničkih sastanaka svih strana ovog Sporazuma te provedbu aktivnosti i projekata na godišnjoj razini. Također odabrani su članovi Koordinacijskog tijela, koji se sastoji od jednog člana iz svakog LAG-a. Koordinacija LAG-ova održati će se minimalno dva puta godišnje.

 

Foto: Labin.hr

 

 

lag istočna istra lokalna akcijska grupa gospodarstvo poduzetništvo lag