POTJERALI SU ME VANI, KAO PSA! Stopostotnom invalidu Borisu Rajkoviću onemogućen ulaz u labinsku Finu. Razlog? Bolje da ne znate

POTJERALI SU ME VANI, KAO PSA! Stopostotnom invalidu Borisu Rajkoviću onemogućen ulaz u labinsku Finu. Razlog? Bolje da ne znate

22.7.2020. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Gotovo svakodnevne promjene u napucima nacionalnog i županijskog stožera u borbi protiv pandemije zbog koronavirusa unijele su pomutnju, mnogo nepoznanica, a u konačnici dovele i do niza nemilih događaja, izbacivanja iz trgovina, nasrtanja na zaposlenike i koješta drugog.


Ovih nam se dana javio i Boris Rajković iz Brgoda pored Labina koji nam je ispričao svoje nevjerojatno iskustvo. Kako nam je rekao, zaposlenik je poslovnice Erste banke u Labinu u kojoj radi kao administrator i sve su mu mjere više-manje poznate i prihvatljive. Međutim, on sam stopostotni je invalid s tjelesnim oštećenjem koji je iz zdravstvenih razloga oslobođen nošenja maski, ali ga je to i dovelo u incidentnu situaciju zbog koje je želio i javno iskazao svoje nezadovoljstvo.


Oduzeta lijeva strana tijela

- U ponedjeljak ujutro, naime, nisam mogao ući u labinsku Finu bez maske, iako sam toga oslobođen kao stopostotni invalid, rekao nam je Boris Rajković pritom pokazujući rješenje o utvrđenom stopostotnom invaliditetu, kao i Odluku nacionalnog stožera civilne zaštite u kojoj je navedeno koje su sve osobe oslobođene nošenja maski a to su "osobe s većim tjelesnim oštećenjem te umanjenim motoričkim oštećenjima i sposobnostima zbog možebitnih teškoća s disanjem ili ne mogu skinuti masku bez pomoći druge osobe".


Našem sugovorniku je, naime, nakon operacije glave oduzeta lijeva strana tijela, odnosno lijeva ruka i lijeva noga dok na lijevo oko ne vidi. Stoga je posebno osjetljiv u ovakvim situacijama, a sve ga je to tako naljutilo i povrijedilo, jer mu odluka daje za pravo koje se u praksi ne provodi.


- U ponedjeljak oko 8.45 sati išao sam u Finu u Labinu kako bih platio neki račun koji sam morao platiti do 12 sati. Međutim, zaštitar me ljubazno zaustavio i skrenuo mi pozornost da bez maske ne mogu ući. Rekao sam mu da sam po odluci Nacionalnog stožera kao stopostotni invalid s tjelesnim oštećenjem oslobođen nošenja maski. Zaštitar je pozvao voditeljicu Fine Gordanu Licul koja je izašla vani i pitala me gdje mi je maska. I njoj sam ponovio isto, odnosno razlog zbog kojeg ne moram nositi masku. Ona mi je na to ipak odgovorila da me ne može pustiti unutra, a ja sam joj odvratio da ću zvati njihovu centralu u Puli i obavijestiti medije. Vidio sam, naime, da oni nemaju pojma o odluci Nacionalnog stožera kojom se određene osobe oslobađaju nošenja maskica, gotovo u dahu ispričao nam je Rajković.


OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJUBranko Biočićboris rajković osoba s invaliditetom fina covid 19 korona maska incident