Poticajna kreditna linija za potporu malom i srednjem poduzetništvu

Poticajna kreditna linija za potporu malom i srednjem poduzetništvu

22.12.2010. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je u tijeku implementacije EU/EBRD programa, Kreditne linije za potporu privatnog sektora zapadnog Balkana. Ova inicijativa omogućava podfinanciranje komercijalnih banaka u regiji te putem njih stoji na raspolaganju tvrtkama za ulaganja na području konkurentnosti i održive energije. CroPSSF je usluga za Republiku Hrvatsku. Postoje dvije zasebne usluge, tj. okvira koji se provode od strane lokalnih banaka - partnera u programu. Obje usluge/okvira, financirane od strane EU-a, sadrže zanimljive poticajne pakete za zajmoprimce. Kao pomoć u razvoju projekata sve do njihovih konačnih ugovora o zajmu, za obje ove usluge/okvira, na raspolaganju su kvalificirani savjetnici projekta, u domeni svih tehničkih zahtjeva. Ova usluga je besplatna za sve prihvatljive zajmoprimce s prikladnim projektnim idejama.

 

Potpora konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva (MSP-CSF) podupire ulaganja u malo i srednje poduzetništvo (MSP) s ciljem poboljšavanja konkurentnosti i održivosti u sklopu priprema za pristupanje EU. U okviru MSP-CSF projekti konkurentnosti predstavljaju ulaganja radi postizanja ispunjenja nacionalnih i/ili EU standarda vezanih uz okoliš, zdravlje i sigurnost ili kvalitetu te sigurnost proizvoda. Pojedina tvrtka se može financirati do iznosa od 1 milijun eura. Poticaji su dostupni do iznosa od 20%  iznosa investicije.

 

Usluga financiranja održive energije (SEFF) posvećena je poboljšanju ponude dugoročnog financiranja ulaganja u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije za privatni sektor tvrtki svih veličina, kao i za domicilne privatne korisnike. U okviru SEFF-a pojedina tvrtka može biti financirana do iznosa od 5 milijuna eura. Tvrtke za energetske usluge (ESCO)  također su prihvatljive za financiranje u sklopu ovog programa. Poticaji su dostupni za pokrivanje do 20% od iznosa investicije.

 

U okviru Potpora konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva (MSP-CSF) financiranje nudi Privredna banka Zagreb, a narednih se mjeseci očekuju i krediti s namjenom financiranja Usluga održive energije (SEFF). Da bi se podnio zahtjev za financiranje, tvrtka i projekt moraju biti u skladu s kriterijima prihvatljivosti. Kriterij prihvatljivosti za obje kreditne linije i proces prijavljivanja objašnjeni su ovdje. U oba slučaja proces je relativno jednostavan, a cijelo vrijeme je na usluzi i savjetnik projekt

poticaji kredit gospodarstvo