Poštanski ured u Kšanu radi samo dva sata na dan: Kršanci peticijom u obranu pošte

Poštanski ured u Kšanu radi samo dva sata na dan: Kršanci peticijom u obranu pošte

6.2.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

KRŠAN - Tisuću je mještana ovog tjedna potpisalo peticiju za vraćanje sedmosatnog radnog vremena poštanskog ureda na Pristavu koji je od 1. siječnja dnevno otvoren samo dva sata - od 8 do 10. To će, kako pojašnjava Roko Terković, zamjenik kršanskog načelnika Josipa Kontuša, biti podloga za skore pregovore općinskih vlasti s Upravom Hrvatske pošte, koja odluku pravda nerentabilnošću ispostave u protekle tri godine.

 

- Sramotno je da ovo rade naselju u kojem je poštanska kočija slikana još 1901. godine, a žalosno je što nas u Općini o skraćivanju radnog vremena uopće nisu obavijestili. Očito su željeli iskoristiti priliku jer je poštarica pred penzijom. Mještani su pritiskali Općinu da to promijenimo, kaže Terković. Napominje da će domaćinstva obilaziti do kraja tjedna, a računa prikupiti još 400-tinjak potpisa, i to u općinskom središtu, Čepiću, Sušnjevici i selima oko Lazarići.

Prisjeća se da je Hrvatska pošta još prije dvije godine željela zatvoriti sve urede u općini te ostati samo na onom u Potpićnu, pa im lokalna zajednica otad ne naplaćuje najam za prostore u Kršanu, Plominu i Sušnjevici.

- Moraju znati da ovdje djeluje dosta tvrtki i da je više od tisuću mještana starijih od 60 godina. Zašto bi oni morali tražiti nekoga da ih odveze na poštu u Labin ili Potpićan?, pita se Terković.
Nadija Blašković, računovotkinja u diskontu kraj poštanskog ureda, veli pak da sve miriše na zatvaranje pošte. Kaže da posao, bez obzira na korištenje interneta, mora prilagoditi činjenici da šalter radi od 8 do 10 sati jer puno toga, posebno računa, primaju i šalju klasičnom poštom.
- Pošta bi trebala biti nama na usluzi, a ne obrnuto. Ovako si opterećen hoćeš li sve stići poslati. Kad je nešto hitno, moramo u Labin ili Potpićan. Što će tek biti ljeti kada je više prometa?! Sramota da Kršan nema normalan ured, poentirala je Blašković.

Iz HP-a su nam prije otprilike mjesec dana pojasnili da se sve neće odraziti na kvalitetu usluge jer njihov službenik, po završetku posla u uredu, dostavlja poštu u mjestu. Napomenuli su da ne planiraju zatvoriti ni jedan ured te da je Uprava društva ovlastila svoja središta za pregovore s lokalnom zajednicom o eventualnom sklapanju ugovora o subvencioniranju nerentabilnih, a potrebnih poštanskih ureda.

I. RADIĆ

Pošta Kršan Josip Kontuš Pristav roko terković poštanski ured Kršan HP radno vrijeme