Poslovna zona Kršan: Na Krasu će cvasti poduzetništvo

Poslovna zona Kršan: Na Krasu će cvasti poduzetništvo

18.2.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Riječka tvrtka Project Management Consulting nedavno je izradila gospodarski program poslovne zone Kršan, čime je priča oko ove nerijetko spominjane želje lokalnih političara pomaknuta s mrtve točke.

Program će poslužiti kao osnova za izradu urbanističkog plana oko devet hektara velike zone na Krasu (s lijeve strane glavne prometnice prema Čepiću, gledano iz smjera Vozilića), lokaciji prostornim planom predviđenoj za tu namjenu.

Dvadesetak lokalnih poduzetnika, mahom iz uslužne i zanatske branše, iskazalo je interes za parcele na Krasu.

- Očekujemo, naravno, i otvaranje novih manjih obrta - vjerujemo da će sve rezultirati smanjivanjem nezaposlenosti. Veći investitor ne dolazi u obzir, kategoričan je Valdi Runko, načelnik općine Kršan.

Priznao je da ga na oprez s takvim ulagačima tjeraju problemi oko Rockwoolovog proizvodnog pogona iz susjedne općine Pićan. Najavljuje da će se o pokretanju izrade urbanističkog plana zone odlučivati na idućoj sjednici Općinskog vijeća.

Opremanje kompletne zone - koja bi, kako procjenjuje, mogla udomiti do 30-ak privrednih subjekata - stajalo bi oko šest milijuna kuna. Načelnik računa i na pomoć Županije te Ministarstva gospodarstva, ali i samih poduzetnika.

- Ići ćemo korak po korak - isprva riješiti nužne potrebe, a kasnije infrastrukturu graditi ovisno o zahtjevima. Realizacija će ipak umnogome ovisiti o punjenju općinskog proračuna, odnosno, u konačnici, o proizvodnji HEP-a, koja 90-postotno određuje ostvarenje našeg budžeta, dodaje.

Runko je isticao da je Općina zbog višemjesečnog zastoja, odnosno remonta elektrani, ostala bez oko četiri milijuna na račun tzv. ekološke rente (koja se obračunava prema proizvodnji). Poslovna zona spominjala se kao rješenje za amortiziranje takve ovisnosti.

- Sa zonom ćemo biti neznatno manje ovisni o termoelektranama, ocjenjuje Runko. Kaže da će izgradnja zone povući razvoj poduzetništva, te očekuju veće prihode od poreza. Općini bi se ulaganje vratilo i prihodom od prodaje parcela. (I. RADIĆ)

 

 

poduzetništvo gospodarstvo kršan poslovna zona kršan valdi runko obrt kras project managment consulting