Posljednja sjednica raškog Općinskog vijeća

Posljednja sjednica raškog Općinskog vijeća

11.4.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

RAŠA - Jednoglasno usvojene izmjene i dopune proračuna za tekuću godinu i presjek ostvarenog u ovome mandatu obilježili su posljednju sjednicu raškog Općinskog vijeća u aktualnom sazivu. Nitko od jedanaest prisutnih vijećnika nije imao prigovora na rebalans kojim je proračun narastao na 19,3 milijuna kuna, a za koji je načelnik Josip Pino Knapić rekao da su izmjene nužne s obzirom na okolnosti, odnosno nadolazeće lokalne izbore.

Prihodi su tako uvećani za milijun i četrdeset i šest tisuća kuna. Povećavaju se rashodi za troškove izbora, za koje se planira utrošiti 250 tisuća kuna. Stavka programa zaštite okoliša narasla je za 726 tisuća kuna u odnosu na planirano, od čega najveći dio, 380 tisuća kuna, otpada na sufinanciranje povrata kredita za deponij Cere, a 240 tisuća kuna pripast će 1. maju za nabavu kanti za otpad.
Osvrćući se na minulo razdoblje, Knapić je naglasio da korisnici proračuna nikad nisu bili zakinuti, a struktura stanovništva, u kojoj prevladavaju nezaposleni, sezonski radnici i korisnici socijalne pomoći, stavila je u prvi plan socijalnu skrb. Izostanak prostornog plana, ključnog dokumenta za razvoj općine, objasnio je »lošim temeljima« koje su naslijedili, no dodao je da je 95 posto primjedbi građana djelomično ili u cijelosti usvojeno i uvrstit će se u konačnu verziju plana.
Podaci koje je iznio načelnik Općine, u kojoj koalicijski vladaju IDS i SDP, nisu zadovoljili vijećnika iz redova HDZ-a Dušana Sinčića, koji je ustvrdio da svoje vijećničko mjesto napušta razočaran, jer nije realiziran nijedan kapitalni projekt iz programa IDS-a, a s kojima je ova stranka i došla na vlast. »Trebali smo se više otvarati, u drugim sredinama je dosta učinjeno, divim se Labinu, tamo se krenulo s razvojem infrastrukture, došli su trgovački centri«, konstatirao je Sinčić.
No, ima i onih koji nisu tako kritični prema ovome mandatu i s optimizmom gledaju u budućnost. Ahmet Kavgić (HSU) najavio je tako da će sada napraviti ono što nisu uspjeli u prošlom mandatu.

(S. ZLOIĆ)

općinsko vijeće općina raša josip pino knapić ids sdp hdz hsu dušan sinčić ahmet kavgić raša proračun sjednica