POSLJEDICE ZAMUĆENJA IZVORA NA LABINŠTINI: Ispiranje cijevi za Sveti Martin i Male Golje

POSLJEDICE ZAMUĆENJA IZVORA NA LABINŠTINI: Ispiranje cijevi za Sveti Martin i Male Golje

2.4.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

LABIN - Labinski Vodovod prekjučer je, zbog zamućenja izvora Fonte Gaj i Kokoti u prosincu i veljači, ispirao dio glavnog cjevovoda prema Svetom Martinu te ogranku za Male Golje pa se ondje očekuju zamućenja na manjim kracima i priključcima, javili su iz gradskog poduzeća.

 

Ranije su mrežu, ispuštanjem vode pod većim pritiskom, ispirali u labinskim kvartovima Kature, Marcilnica i Nove zgrade, te u Raši i ogranku za Veli Golji. Isto će biti učinjeno i u mjestima iz općina Kršan i Pićan koje su također bile pogođene zamućenjima vode u slavinama zbog obilnih kiša.
Na upit ne kasni li se s ovom mjerom, direktor Vodovoda Dino Škopac odgovorio je niječno. Pojašnjava da je riječ o planskom ispiranju te da su u međuvremenu imali još dvije, kako reče, granične situacije, no potrošači ih nisu osjetili.

- Zamućenja nije bilo 15 godina, a sad su nas stigla dva u kratkom roku. Valjda je svemu kraj. U prosincu, veljači i prošlog mjeseca palo je više od 700 litara kiše po četvornom metru, što je blizu prosjeku za godinu i pol, kaže Škopac.
Podsjetili smo ga da je u veljači, kad je mjera obaveznog prokuhavanja vode za većinu potrošača na Labinštini vrijedila preko dva tjedna, obećavao više reći o rješenjima kojima bi se izbjegnuli takvi slučajevi kada se potrošači pitkom vodom moraju opskrbljivati iz cisterni i spremnika. Zanimalo nas je i namjeravaju li u Vodovodu više koristiti kvalitetan izvor Kožljak koji ne »mute« obilne padaline.

- Jedna je opcija osigurati filtersku stanicu za pročišćavanje na našoj mreži, a druga spojiti se na onu instaliranu na Rakoneku, izvoru koji koristi pulski Vodovod. Za to predstoji napraviti idejna rješenja i razraditi detalje. Izvore Kožljak i Plomin koristimo u kubikaži koja je propisana državnom koncesijom, odgovorio je Škopac. Na upit, pak, je li ovo potonje moguće korigirati, kazao je da su preduvjet tome određeni zahvati na potezu Kožljak - Labin.
I. R

zamućena voda cijevi.vodovod labin sveti martin mali golji dino škopac