Poskupljenje pod krinkom pojeftinjenja: Vodovodu Labin 3 milijuna kuna više

Poskupljenje pod krinkom pojeftinjenja: Vodovodu Labin 3 milijuna kuna više

27.1.2010. // iPress // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Od 1. siječnja ove godine Vodovod Labin d.o.o. započeo je s novim načinom obračunavanja svojih usluga, te će sljedećeg mjeseca potrošači po uplatnicama za siječanj moći vidjeti jesu li na dobitku ili gubitku. Pozivajući se na Zakon o komunalnom gospodarstvu, uvedena je fiksna naknada za održavanje sustava koja se obračunava mjesečno po mjernom mjestu, a iznosi 25 kuna. Istovremeno je cijena kubičnog metra vode za domaćinstva smanjena je sa 6,97 na 5,65 kuna, što je nešto manje od 20 posto, dok je za gospodarstvo smanjena tek za 1,35 posto te sada umjesto 11,13 kuna iznosi 10,98 kuna, što je razlika od samo 15 lipa po kubiku. Uz novu cijenu kubika sve naknade ostaju iste, odnosno naknada za zaštitu voda, naknada za korištenje voda i posebna naknada za Istarski vodozaštitni sustav, za što, usput rečeno, nikad nikome u Istri nije pojašnjeno na što se troši.

Na novouvedenu fiksnu naknadu plaća se i PDV u iznosu od 5,75 kuna te čak i ono domaćinstvo koje bi potrošilo samo 1 kubični metar vode dobiva račun od 40 kuna. Iz navedenog proizlazi da novo obračunavanje zapravo za najveći dio građana znači – poskupljenje, dok za labinski Vodovod znači više od 3 milijuna kuna lako zarađenog novca godišnje.

Naime, nova niža cijena kubičnog metra uz uvedenu fiksnu naknadu daje efekte tek pri potrošnji od 20 kubičnih metara vode mjesečno na više po domaćinstvu, kad niža cijena ''kompenzira'' novu fiksnu naknadu, a prosječna obitelj teško da potroši toliko vode mjesečno, o samačkim domaćinstvima da se i ne govori. S druge strane, Vodovod Labin novim će nametom zarađivati gotovo 300.000 kuna mjesečno, odnosno više od 3 milijuna kuna godišnje. Prema podacima Vodovoda, sustavom je pokriveno 98% stanovništva Labinštine - Grad Labin i općine Raša, Sv. Nedelja, Kršan i Pićan, te kupno ima oko 10,5 tisuća. priključaka. Pomnožimo li iznos od 25 kuna s brojem priključaka dolazimo do mjesečnog iznosa od 262.500, odnosno godišnjeg iznosa od 3.150.000 kuna. Taman da pokrije dvogodišnji gubitak ovog komunalnog poduzeća. (MBM)

vodovod labin dino škopac tuilio demetlika voda poskupljenja harač