Portret Giuseppine Martinuzzi kao poklon obnovljenom Circolu

Portret Giuseppine Martinuzzi kao poklon obnovljenom Circolu

12.2.2021. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Kultura

U povodu 177. obljetnice rođenja Giuseppine Martinuzzi, labinska je likovna umjetnica Alida Blašković Koroljević poklonila autorski portret Giuseppine Martinuzzi istoimenoj Zajednici Talijana. Tim povodom je Daniela Mohorović, predsjednica Skupštine Zajednice Talijana Labin u obnovljenom circolu ugostila i zamjenicu gradonačelnika Federiku Mohorović Čekada. Zajedno su obišle malo kazalište, jedno od najljepših kulturnih zdanja u Labinu, a kojeg je u protekle tri godine Grad Labin uz podršku Talijanske unije iz Rijeke i donatora iz Poslovne zone Vinež, značajno obnovio.

Autorica portreta Alida Blašković Koroljević istaknula je da joj je iznimno drago što je ovaj portret našao svoje pravo i trajno mjesto, a predsjednica Zajednice Talijana Daniela Mohorović zahvalila je na tako vrijednom poklonu.

„Prije mjesec dana autorica portreta Alida Blašković Koroljević kontaktirala me s ovim prijedlogom. Istog trena sam ga prihvatila i krenula u realizaciju ove donacije, tim više što nam Valentinovo predstavlja i rođendan naše velike sugrađanke, pa je ovo i najbolji trenutak da portret preseli u prostorije Zajednice Talijana koja s ponosom nosi njezino ime. Ovaj portret prikazuje Giuseppinu Martinuzzi kao jaku, snažnu ženu, ali ujedno ostavlja i dojam topline kojom je Maestra zračila. Obnovljeni circolo od danas je još ljepši!“, rekla je dogradonačelnica Mohorović Čekada

Ujedno su danas na Gradskom groblju zamjenica gradonačelnika i predsjednica Skupštine Zajednice Talijana zajedno sa izvršnim predsjednikom Zajednice Tulliom Voranom, članicom Marijom Vorano te predstavnicom Narodnog muzeja Labin Oljom Višković, položili cvijeće na njezin grob.

Učiteljica iz Starog Grada, kako su je nazivali njezini prijatelji rudari, ali istovremeno i pjesnikinja, publicistkinja, politička aktivistica i vatrena patriotkinja rođena je 14. veljače 1844., a preminula 25. studenog 1925. godine.

giuseppina martinuzzi obljetnica daniela mohorović federika mohorović čekada