Poplavljena polja u Raškoj dolini

Poplavljena polja u Raškoj dolini

17.3.2011. // Glas Istre u pregovorima // Objavljeno u kategoriji Društvo

Pljusak, koji je gotovo da nije prestajao u noći sa srijede na četvrtak, prouzročio je plavljenje zasijanih polja u Raškoj dolini. Uzrok su tri slabe točke nasipa obuhvatnih kanala: radovi na gradilištu ceste Most Raša - Barban, neobnovljeni dio na južnom ulazu u grad i neispravan ispusni ventil izvora Fontegaja.

Hrvatske vode, točnije labinska vodnogospodarska ispostava Raša - Boljunčica, izmjerile su 90 litara kiše, a Vodovod Labin na mjernoj postaji Fontegaja 86 litara po četvornom metru. U srijedu je na izvoru zabilježeno 20, a u utorak 13 litara po kvadratu.

Zbog naglog podizanja vodostaja u glavnim površinskim vodotocima i u kanalskoj mreži Hrvatske vode su u četvrtak u jutarnjim satima proglasile redovite mjere obrane od poplave za rijeku Rašu na postajama Potpićan i Most Raša. Problemi su nastali na obuhvatnom kanalu broj 5 i sabirnom kanalu Foška, na kojima Hrvatske ceste, u sklopu obnove prometnice Labin - Barban, rekonstruiraju mostove.

Naime, za potrebe radova kanali su oko mostova pregrađeni zemljanim zagatima tj. svojevrsnim nasipima, a voda preusmjerena u premosnice. Pokazalo se da su one premalog kapaciteta za nadolazeću vodu pa je došlo do plavljenja, nakon čega je izvođač radova uklonio pregrade. Također je na zahtjev Hrvatskih voda uklonjena skela s glavnog mosta preko rijeke Raše, postavljena zbog širenja nogostupa, da ne bi došlo do začepljenja i zatvaranja protočnog profila.

Poplava u Raši najviše je zaprijetila kući Darija Fileza, kojemu je zamalo doprla u dvorište, a poplavila mu je njive. Voda je navirala s dvije strane, preko neobnovljenog nasipa i iz izvora Fontegaja čiji ventil nije propuštao vodu u obuhvatni kanal pa se ona prelijevala lijevo i desno od njega. Uzrok takvih posljedica vidi u nemaru Općine i Vodovoda Labin.

- Općina je trebala riješiti imovinskopravne odnose da Hrvatske vode mogu dovršiti tih tristotinjak metara nasipa. Koliko znam, ima nas trinaest vlasnika parcela od kojih bismo nas dvanaest odmah potpisali pristanak za izgradnju pristupnog puta, a samo jedan je protiv. Vodovod sam također upozoravao na neispravan ventil, ali nisu imali sluha, kaže on.

Načelnik Josip Knapić kazao nam je u telefonskom razgovoru da je Općina pokušavala sazvati sastanak vlasnika parcela, ali je problem u tome što su nekima nepoznata boravišta ili su zemljišta dali u najam.

- Nakon ovoga nećemo više čekati, novi pozivi za sastanak idu u ponedjeljak, a održat ćemo ga s onima koji se odazovu, odlučan je prvi čovjek Općine.

Iz Vodovoda doznajemo da zemljište na kojemu se nalazi zaglavljeni ventil ne pripada njima, nego Hrvatskim vodama, pa su one nadležne za rješavanje tog problema, a u toj tvrtki kažu da tek trebaju vidjeti o čemu se radi. (Robi SELAN)

 

raša pino knapić prometnica fontegaj rijeka raa poplava izlijevanje