Popis stanovništva: Popisivači će raditi od jutra do mraka za 3000 kuna. Evo kako se možete prijaviti…

Popis stanovništva: Popisivači će raditi od jutra do mraka za 3000 kuna. Evo kako se možete prijaviti…

11.1.2011. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Student ste (koji za vrijeme popisa ne mora slušati predavanja) ili ste nezaposleni? Popis stanovništva mogao bi za Vas biti prava prilika za malo dodatne zarade…

Za popis stanovništva koji kreće 1. travnja, biti će angažirano čak 15.000 popisivača. Između ostalog biti će zaposleno i dvije tisuće kontrolora, 180 instruktora i 45 koordinatora.

Također je predviđen angažman 400 osoba koje će biti angažirane na poslovima obrade podataka nakon samog popisivanja. Popisivači stanovnika mogli bi biti plaćeni od 3.000 do 6.000 kuna, a očekuje se kako će najbrojniji među njima biti studenti, no s obzirom na gospodarsku situaciju, priliku za malo dodatne zarade mogli bi zgrabiti i brojni nezaposleni.

Evo kako se možete prijaviti

Državni zavod za statistiku u priopćenju navodi kako će županije, odnosno ispostave i popisni centri, sve će potrebne informacije o točnom vremenu i mjestu prijava za sudionike Popisa pravodobno objaviti preko Zavoda za zapošljavanje, lokalnih medija i internetske stranice Državnog zavoda za statistiku (www.dzs.hr).

Za izabrani broj popisivača i kontrolora organizirat će se predavanja (obuka) na kojima će ih se upoznati s metodologijom i organizacijom Popisa 2011. Poduke kontrolora bit
će organizirane u ispostavama od 21. do 24. ožujka 2011., dok će poduke popisivača biti organizirane u popisnim centrima od 28. do 31. ožujka 2011. Nakon odslušanih predavanja svi će polaznici biti dužni pristupiti završnom testu, nakon čega će oni koji ga s uspjehom polože biti izabrani za popisivače odnosno kontrolore.

Završni test bit će jedinstven za cijelu državu te će provjeravati razumijevanje metodologije s poduke na praktičnim primjerima. Popisivač mora biti osoba sa završenom barem srednjom školom, čitkim rukopisom (koji će se provjeriti temeljem Upitnika za prijavu popisivača i kontrolora) te na kraju obuke mora uspješno položiti završni test za popisivače.

Popisivanje na terenu trajat će u vremenu od 1. do 28. travnja, i to po cijeli dan. Dakle, popisivač je na terenu od jutra do navečer; većinu tog vremena provodi popisujući, a dio vremena sa svojim nadređenim (kontrolorom) koji mu provjerava ispravnost materijala. To znači da se od popisivača očekuje puni dnevni angažman, uključujući subote i nedjelje, te u vrijeme dok traje popis ne može paralelno raditi neki drugi posao odnosno aktivno pohađati školu/studij.

Prednost će, kao i u prijašnjim popisima, imati nezaposleni građani.

Državni zavod za statistiku na svojim će web stranicama pravovremeno objavljivati najnovije informacije vezane uz Popis.

Ako Vam se želudac nije okrenuo na ono “popisivač je na terenu od jutra do navečer” , sretno!

 

Poslovniplus

 

popis stanovništva popis stanovništvo zarada statistika demografska struktura