Stampar M - Stampar

PONOVNO ZABRANJENO PARKIRANJE NA RIVI U RAPCU? Noviteti i oko zakupnine poslovnih prostora

PONOVNO ZABRANJENO PARKIRANJE NA RIVI U RAPCU? Noviteti i oko zakupnine poslovnih prostora

5.10.2020. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Od 1. studenog cijena zakupnine poslovnih prostora na Rabačkoj rivi, koje su bile znatno veće nego u Labinu i to na Obali maršala Tita od kućnog broja 35, bit će smanjena s 90 na 54 kune po četvornom metru, a na Obali maršala Tita do kućnog broja 33 i ostalih, sa 72 na 43 kune po četvornom metru.

Naime, Grad Labin odlučio je u vrijeme pandemije Covida 19 pomoći rabačkim obrtnicima i poduzetnicima pa se odrekao 112 tisuća kuna u njihovu korist, iako u zakupu drže gradske poslovne prostore.

Toliko, naime, iznosi godišnji manjak u gradskoj blagajni kojeg će uzrokovati izmjena Odluke o zonama za određivanje zakupa poslovnog prostora u Gradu Labinu usvojena na sjednici Gradskog vijeća 29. rujna kojom je početni iznos zakupnine u osam gradskih poslovnih prostora u Rapcu smanjen za 40 posto. Svrha odluke je pomoći gospodarstvenicima u uvjetima korona krize.

Na sjednici se povela i rasprava o prometu i parkiranju na Rabačkoj rivi, odnosno treba li riva u Rapcu ponovo postati naplatno parkiralište s obzirom na to da je njeno pretvaranje u pješačku zonu izazvalo manjak prihoda od gotovo 250 tisuća kuna. Povod je bilo izvješće o poslovanju Trgovačkog društva Labin 2000 koje upravlja naplatom parkinga u Rapcu i Labinu, a koje je podnio direktor društva Dalibor Zupičić.

- Hoćete li poduzeti neke mjere po pitanju vraćanja tog parkinga na rivi s obzirom na kredit u iznosu od 1,5 milijuna kuna, koji je podignut radi izgradnje parkirališta na Prohaski, pitala je nezavisna Tanja Pejić.

Pridružila joj se Nevina Miškulin iz Rapca nositeljica svoje nezavisne liste.

- Odluka o zabrani prometovanja motornih vozila rivom lani se nije poštivala, jer su se činile brojne iznimke i riva je u pravilu bila popunjena vozilima. Ove godine bila je otvorena za vozila. Odluku moramo poštivati ili je mijenjati, a usuglasimo i želje, zahtjeve i potrebe građana. Ovo je anarhično stanje koje ne možemo dopustiti, rekla je Nevina Miškulin.

Zupičić joj je odgovorio da će se Labin 2000, ako Gradsko vijeće tako odluči, ponovo javiti na koncesijski natječaj za naplatu parkinga na rivi. Ove je godine odluka o rivi kao pješačkoj zoni u ljetnoj sezoni prešutno kršena kako bi se obrtnicima pomoglo poslovanje u uvjetima smanjenog broja gostiju zbog epidemije.


Branko Biočićrabac parking dalibor zupičić labin 2000