Ponovno otvorena cesta Pula-Labin, evakuirani stanari u Most Raši, poplavljeno Čepićko polje

Ponovno otvorena cesta Pula-Labin, evakuirani stanari u Most Raši, poplavljeno Čepićko polje

3.2.2009. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Zbog porasta vodostaja rijeke Raše od 14 sati zabranjen je promet cestom Pula-Labin,ali je prema informacijama HAK-a, ta prometnica ponovno otvorena. U tijeku je evakuacija stanara u Most Raši koji su neposredno ugroženi poplavom. Vodostaj Raše i dalje ubrzano raste. U međuvremenu je većim dijelom popljavljeno i Čepićko polje.

Snažna kiša koja je oko 10 sati prešla u prolom oblaka, tijekom jutra je otežavala promet u raškoj dolini na cesti Pula-Labin, ali ne ugrožava nasipe rijeke Raše i obodnih kanala, koji su obnovljeni prije nešto manje od dvije godine. Manje idilična slika je na dijelu kanala prema izvoru Fonte Gaja i Kokoti, gdje je voda sve bliže rubu nasipa, a poplavljena su polja nedaleko od samih izvora uz sam rub ceste. U sličnoj situaciji je ponovno i farma magaraca i konja "Liburna" u Donišnici, gdje je snažna kiša prekinula njenog vlasnika u zbrinjavanju životinja, pa smo zatekli nekoliko konja na otvorenome.

Velike površine Čepićkog polja, od kojih je dio već pod kulturama, ostao je danas pod vodom budući da odvodni kanali nisu uspjeli progutati svu vodu na putu do tunela kojim voda s tih površina završava u Plominskom zaljevu.

Poplavljene su i obrađene površine na Polju Posert s lijeve strane ceste za tunel Učku prema Potpićnu. U razgovoru s Vitomirom Skandulom, voditeljem ispostave Hrvatskih voda u Labinu, koji se cijeli dan nalazi na terenu, doznali smo da je najkritičnije stanje kod Potpićna, odnosno na Most Raši, gdje se postavljanjem nasipa nastoji izbjeći prelijevanje rijeke Raše, čime bi se ugrozio i promet na prometnici Pula-Labin.

U trenutku slanja ovog teksta stigla nam je od njega obavijest da su Hrvatske vode od danas u osam sati na cijelom toku rijeke Raše i tunela Čepić uvele pripremno stanje za obranu od poplava.

 

nasipi odvodnja poplava labin čepićko polje vitomir skandul kanali hrvatske vode prometnica obrana od poplave most raša evakuacija