Ponovno bespovratna sredstva udruzi Labin Art Express XXI

Ponovno bespovratna sredstva udruzi  Labin Art Express XXI

30.10.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Između brojnih nositelja projekata kojima su dodijeljena bespovratna sredstva ima i onih iz Istre.   Među njima su Savez udruga Rojc, Udruga Domino, Labin Art Express XXI, Općina Svetvinčenat i Udruga za razvoj audio vizualne umjetnosti Metamedij

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek uručila je jučer u Zagrebu ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava projektima ocijenjenim najboljima u sklopu poziva 'Kultura u centru - potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi', istaknuvši pritom kako je ulaganje u razvoj društveno-kulturnih centara temeljenih na oblicima javno-civilnog partnerstva ključni dio procesa razvoja kulturno-umjetničkih sadržaja i jačanja sudjelovanja građana u životu lokalne zajednice.

Na svečanosti upriličenoj u Muzeju Mimari, ministrica je istaknula kako je fokus javnog poziva bio na podupiranju jednog novog oblika organiziranja u području kulture i novih oblika djelovanja, temeljenog na povezivanju različitih aktera kulture, civilnog društva i lokalne zajednice.

Ministrica je istaknula kako je, nakon poziva 'Umjetnost i kultura za mlade', u sklopu kojeg je ugovoreno projekata u iznosu od 18 milijuna kuna, te poziva 'Umjetnost i kultura 54+', ukupnog iznosa 20 milijuna kuna, riječ o trećemu, ujedno i najvećem pozivu Ministarstva kulture u posljednjih godinu dana. Poziv je izazvao velik interes potencijalnih prijavitelja te je pristiglo 219 projektnih prijedloga od kojih je za financiranje odabrano njih 34.

Napomenula je kako su projekti prepoznati u tom javnom pozivu i natječaju u velikoj mjeri razvijeni kroz sustav Zaklade Kultura nova Ministarstva kulture, koja je dala inicijalna sredstva, znanje i istraživačke kapacitete da bi se taj javni poziv mogao realizirati. Ukupni iznos bespovratnih sredstava u okviru poziva iznosi 50 milijuna kuna, od čega je 85 posto sredstava osigurano iz Europskog socijalnog fonda, dok obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15 posto osigurava Ministarstvo kulture iz proračuna.

Između brojnih nositelja projekata kojima su dodijeljena bespovratna sredstva ima i onih iz Istre. To su: Savez udruga Rojc, Udruga Domino, Labin Art Express XXI, Općina Svetvinčenat i Udruga za razvoj audio vizualne umjetnosti Metamedij. (Hina)

labin art express lar bespovratna sredstva ministarstvo kulture