Ponovljeno suđenje: Jungu 13 godina za ubojstvo Marije Knapić - ukupno maksimalnih 40 godina robije

Ponovljeno suđenje: Jungu 13 godina za ubojstvo Marije Knapić - ukupno maksimalnih 40 godina robije

10.5.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Dragan Jung (29) iz Labina u četvrtak je, na ponovljenom suđenju za ubojstvo Marije Knapić (77) prije točno 11 godina u Labinu, na Županijskom sudu u Puli nepravomoćno osuđen na 13 godina zatvora. Tu mu je kaznu izreklo Veliko vijeće kojim je predsjedao sudac Zdravko Garić.

Budući da je Jung u Zagrebu već pravomoćno osuđen na 30 godina zatvora jer je s Massimom Kršuljom (27) iz Rapca, koji je osuđen na 15 godina, ubio prijatelja Labinjana Ante Vukelića (22), pulski Županijski sud izrekao mu je jedinstvenu kaznu u trajanju od maksimalnih 40 godina robije.

Jung je zbog ubojstva Marije Knapić na Županijskom sudu u Puli nepravomoćno već bio osuđen na 15 godina zatvora, a Vrhovni sud kaznu mu je smanjio na 13 godina. Pravomoćnu presudu potom je ukinuo Ustavni sud jer je Marija Budimir, sutkinja koja je prije sedam godina vodila prvi proces Jungu, tada bila u braku s tužiteljem Vladom Sirotićem koji je vodio očevid na mjestu zločina u Labinu, a i zastupao je tužiteljstvo u dijelu istrage, između ostalog i onda kada je Jung iznosio svoju obranu.

 Junga je optužnica teretila da je 20. svibnja 2001. između 23 sata i ponoći u Ulici Matije Vlačića u stanu Marije Knapić, kod koje se nalazio kao gost, dok je ona u hodniku pozivala telefonski broj Draganove bake Milke Kerijak i bila mu okrenuta leđima, iz torbe izvadio lovački nož i ubo Mariju Knapić. Nastavio ju je ubadati dok se ona branila i bježala prema kuhinji. Kada je u toj prostoriji pala na pod, nanio joj je 27 ubodno-reznih rana u predjelu prsa, trbuha i leđa te rezne rane po rukama koje su nastale jer se žena pokušala braniti. Na kraju joj je zadao dvije rezne rane na vratu. Žrtvu je prestao ubadati kada je bio siguran da 77-godišnjakinja više ne daje znakove života.

Jung i Kršulja ubili su Antu Vukelića u veljači 2005. u podstanarskom stanu u Ulici Crvenog križa u Zagrebu. Obojica su proglašeni krivima da su isplanirali ubojstvo prijatelja, namamili ga u svoj stan i nakon sukoba ga vezali ljepljivim trakama. Vukeliću su noževima i sjekirom zadali 44 uboda od kojih je izgubio svijest. Misleći da je mrtav, Jung i Kršulja su njegovo tijelo u hodniku prekrili plahtama, a kada su ga htjeli umotati u vreće za smeće i sakriti tijelo, jedan je susjed čuo buku i poremetio im plan. Dvojac je izišao na hodnik ne bi li umirio susjeda. Kršulja je potom otišao iz zgrade, dok je Jung nastavio razgovarati sa susjedom. Premda teško ranjen Vukelić se iznenada pridigao i krenuo iz stana. U stanju hemoragičnog šoka od brojnih ozljeda pao je preko balkonske ograde s petog kata i poginuo. (GI)

dragan jung ubojstvo ponovno suđenje kazna zatvor robija marija knapić