Položen vijenac u povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara

Položen vijenac u povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara

18.11.2015. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Delegacija na čelu s zamjenicom gradonačelnika Grada Labina Eni Modrušan, načelnicom Općine Raša Glorijom Paliska Bolterstein, načelnikom Općine Kršan Valdijem Runko, predstavnicima braniteljskih udruga, udruge Antifašističkih boraca, vijećnicima gradskog vijeća, župnikom labinskog dekanata Milivojem Korenom, predstavnicima Policijske postaje i Javne vatrogasne postrojbe Labin, položila je danas vijenac te zapalila svijeće na Centralnom križu Gradskog groblja Labin.


Minutom šutnje odali su počast svima koji su za slobodu i samostalnost položili vlastite živote.

 

"Vukovar je mjesto posebnog pijeteta. Tužna statistika govori da je tijekom borbi i nakon ulaska srpskog okupatora u Vukovar poginulo oko 550 branitelja i 1700 civila, oko 8000 Vukovaraca bilo je odvedeno u srbijanske logore, dok ih se još oko 800 vodi na popisu nestalih", istaknuo je Darko Martinović.

Eni Modrušan je istaknula kako je Vukovar unatoč naporima hrvatske vojske u konačnici pao, no preokrenuo je daljnji tijek Domovinskog rata. Međunarodnoj zajednici poslan je vapaj međutim tada, kao ni danas nisu u mogućnosti spriječiti napade na nevine žrtve. Dodala je i kako današnji dan trebamo obilježiti s najvećim pijetetom i izraziti najdublje poštovanje.

Enes Suljić, predsjednik HVIDRA-e Labin, zahvalio se svim braniteljima koji su branili Vukovar  i koji mogu biti primjer kako se brani Hrvatska. Župnik labinskog dekanata Milivoj Koren izmolio je molitvu i blagoslovio Središnji križ dok je dvije prigodne skladbe interpretirao Franko Ružić iz Gradskog orkestra Labin.  

 

Podsjetimo da je Hrvatski sabor donio 29. listopada 1999. Odluku o proglašenju dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, kako bi se dostojanstveno i primjereno odala počast svim sudionicima obrane Vukovara, grada – simbola hrvatske slobode.

 

Link

 

 

dan sjećanja vukovar branitelji domovinski rat polaganje vijenaca