Politički analitičari: U Istri nema antijakovčićevskog naboja

Politički analitičari: U Istri nema antijakovčićevskog naboja

19.5.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Na nedjeljnim lokalnim izborima pobijedili su jedino birači. Političke stranke, velike i male, na vrijeme su shvatile da bi ih proglašenje izborne pobjede, za koju nijedna od njih nema dovoljno dobre rezultate, predstavile u lošem svjetlu pred ultimativni drugi krug izbora 31. svibnja. Tek će se poslije tog pripetavanja vidjeti ima li istinskih pobjednika i tko bi oni mogli biti. Stoga predsjednik HDZ-a, nervozni dr. Ivo Sanader, prvi put nije komentirao izbore u središnjici svoje stranke, dok je lider SDP-a Zoran Milanović bio vrlo obazriv u osvrtu na odluke biračkog tijela.

IDS zadržao status vodeće stranke

Doista, nije moguće reći tko je, na razini zemlje, zadobio primat na lokalnim izborima. No, u Istri bi odgovor na to pitanje mogao biti ponešto drukčiji. IDS je osvojio natpolovičnu većinu u Županijskoj skupštini, gradonačelnička mjesta u svim gradovima osim Buja i Umaga, gdje će biti drugi izborni krug, te deset načelničkih mjesta u općinama. Ali, Ivan Jakovčić nije prošao u prvom krugu izbora za župana pa ni u IDS-u nema mjesta trijumfalizmu.
Lokalni izbori na političku sliku Istre djelovali su, dakle, drugačije nego u ostatku Hrvatske. Ponovljena glasovanja za gradonačelnička mjesta u Zagrebu, Velikoj Gorici, Osijeku, Šibeniku, Splitu, Dubrovniku i Vukovaru pokazat će snagu SDP-a, HDZ-a i Glavaševe stranke te, možda, ukazati na trendove koji prate određene političke opcije. U Istri se u prvom izbornom krugu vidjelo da je IDS zadržao status vodeće stranke, čiji su gradonačelnički kandidati dobili respektabilne postotke. Ali, treba naglasiti da su se promovirali i u političku igru ubacili nezavisni kandidati iz Ladonje, bez obzira na to što će vlast obnašati samo u Balama i još četiri općine.
- Jasno je da nije došlo do poraza IDS-a, iako su ga neki možda očekivali, objašnjava mladi politički analitičar Višeslav Raos iz Centra za politološka istraživanja.
- Ladonja je napravila dobar rezultat s obzirom na to da je krenula od nule, kaže on.
Očito je da su Ladonjini kandidati zadobili simpatije biračkog tijela ISDF-a, HNS-a, HSLS-a i drugih stranaka, odnosno da nisu uzeli mnogo IDS-ovih glasova. Da jesu, gradonačelnički kandidati IDS-a u Puli, Rovinju, Poreču i drugim mjestima ne bi dobivali tako visok postotak glasova. Iznimka je možda razina župana, gdje je Plinio Cuccurin dobio očekivanih 24 posto glasova, no ipak dvostruko manje od Jakovčića.

Letica: Cuccurin će biti dobra oporba

Žestoka predizborna kampanja nekih stranaka također nije urodila plodom u Istarskoj županiji. Poruke koje su pozivale na kontinuitet politike, razvitak i dobrobit lokalne zajednice, kakve su imali i IDS i Ladonja, bolje su odjeknule, primjerice, od »čiste i snažne« ruke ISDF-a. Nisu se isplatili ni prljavi plakati kojima su se napadali konkurenti, poput Borisa Miletića, u posljednjim danima kampanje.
- Ivan Jakovčić zakomplicirao si je poziciju pretjeranim koaliranjem na županijskoj razini. IDS je pokazao da ima potencijal vladanja pa bi u drugom krugu pobijedio bez problema i da nema koalicije sa SDP-om. Ovako će proći u drugom krugu, ali će župan imati znatno slabiju poziciju, kaže Davor Gjenero, neovisni politički analitičar.
S tim se slaže i Raos, koji ne predviđa da bi Cuccurin mogao pobijediti u utrci za župana.
- Cuccurin je dosta napravio, no teško da može u dva tjedna nadoknaditi toliku razliku. Može biti zadovoljan što će odsad sudjelovati u istarskoj politici, tvrdi Raos.
- Cuccurin je napravio grešku jer je prerano ušao u kampanju. Time on jest natjerao Jakovčića da proširi koaliciju, ali je potrošio sam sebe. Prije šest mjeseci Cuccurin je figurirao kao iznenađenje, no tada to nije savršeno nikome bilo bitno. Kampanja mu je padala, izgubio je potporu svojih ljudi te je stjecajem okolnosti došao u drugi krug, gdje nema nikakve šanse. U Istri nema antijakovčićevskog naboja. To se vidi iz rezultata IDS-ovih gradonačelnika, smatra Gjenero.
Dr. Slaven Letica kaže da je rezultat Plinija Cuccurina i Ladonje dosta dobar.
- Bit će dobra oporba, iako nemaju šanse ugroziti Jakovčića i IDS. Neka se razvije malo pluralizam u Istri, napominje Letica.
Gjenera je posebno zaintrigirao izborni drugi krug u Bujama.
- Lorella Limoncin-Toth, koja je bivša IDS-ova kandidatkinja, i sadašnji IDS-ov kandidat za gradonačelnika, ako zbrojimo glasove, dobivaju većinu. No, zanimljivo je da je sada u drugom krugu, uz IDS-SDP-ova medija Andreašića, i HDZ-ov kandidat Darko Jergović, koji je najvažniji Sanaderov čovjek u Istri. S obzirom na to da su Buje osjetljivo područje u pogledu graničnog spora sa Slovenijom te da ondje živi i Joško Joras, ne bi bilo ni loše da ih preuzme HDZ-ov umjereni čovjek Jergović, kaže Gjenero.
- Ladonja nije dobila skoro ništa, osim Bala, i oni će trajati onoliko koliko se Pliniju Cuccurinu bude dalo s time baviti, dodaje Gjenero.
- HDZ-ovih desetak postotaka za Županijsku skupštinu posve su očekivani. U Istri teško mogu dobiti više, smatra Raos.

Gjenero: I HDZ i SDP imat će problema

Kad se govori o nacionalnoj razini nedjeljnih lokalnih izbora, analitičari se slažu da nema pobjednika.
- Nitko nije ništa dobio ni izgubio. Da su sada parlamentarni izbori, rezultati bi bili kao i na prošlim. To svaka Vlada može proglasiti svojim uspjehom ili discipliniranom biračkim tijelom na nacionalnoj razini, naglašava Gjenero. S takvom ocjenom slažu se i drugi analitičari.
- Očito je da nezavisne liste zauzimaju sve više mjesta. Ali, ne može se reći da su HDZ i SDP radikalno izgubili na nacionalnoj razini. Svaka stranka proglasit će pobjedu, no nema nerealnog pada bilo koje opcije, veli Raos.
- HDZ može biti jako zadovoljan time kako je prošao, s obzirom na događaje na unutarnjoj i vanjskopolitičkoj sceni. Jasno je da je dobar prolaz HDZ-a rezultat mudro sklopljenih koalicija, prije svega s HSS-om i HSLS-om. S druge strane imamo HNS, koji bi znatno bolje prošao da je ušao u više koalicija ili da su s njime željeli koalirati, napominje Letica.
U rezultatima lokalnih izbora Gjenero ipak vidi velike probleme u vodećim hrvatskim strankama.
- Svatko će imati svojih problema. Političari iz HDZ-a koji imaju moderni imidž i nisu opterećeni aferama iz prošlosti dobivaju između 15 i 25 posto glasova. To sigurno neće zadovoljiti vrh HDZ-a devet godina nakon što je Sanader preuzeo stranku i promijenio stranačku orijentaciju. Očito je, naime, da Sanaderovi kadrovi loše prolaze na izborima, dok stari kadrovi prolaze daleko bolje. To za Sanadera dugoročno nije ugodno i može stvoriti probleme, kaže Gjenero.
- Sanader je HDZ pretvorio od populističkog pokreta u modernu konzervativnu stranku te sada to pokušava »cementirati«. Promijenio je vlastitu karizmu, osvojio i vodio vlast, ali sada bi trebalo to pretvoriti u vrijednosnu strukturu i dovesti na scenu novu generaciju. Trebaju doći »sinovi«, ali ne »očeva« koji su osnovali stranku. U tom je smislu Kuret dobar primjer, jer nije politički »sin« Puljića i drugih splitskih HDZ-ovaca. No, on je izgubio izbore, pojašnjava Gjenero.
U problemima je, kaže naš sugovornik, i Zoran Milanović.
- Predsjednik SDP-a ima problema jer Bandić u Zagrebu teži 15 posto više od njega. Ako Bandić pobjedi Kregara, ostaje nekontrolirani politički akter, dok je Milanović zaoštrio odnose u najvećoj stranačkoj organizaciji, tvrdi Gjenero.
Rezultati lokalnih izbora, očito, mogu se čitati na više načina. Osim učinka na neposrednoj političkoj sceni, gdje će se netko nakon 31. svibnja ipak osjećati gubitnikom, oni mijenjaju, s nepredvidljivim ishodom, i slabo vidljive unutarstranačke odnose. Hoće li neuspjeh Sanaderovih kadrova - kako to vidi Davor Gjenero - potresti HDZ, tek ćemo vidjeti. Baš kao i posljedice Bandićeva i Jakovčićeva drugog kruga za njihove stranačke perspektive.

 

U IDS-u su napravili logičnu generacijsku smjenu


- U IDS-u ne postoji problem s mlađim kadrovima jer stranka nije mijenjala politički profil. Ona je regionalna liberalna stranka od samog početka i samo su napravili generacijsku smjenu, koja je logična. Nakon sedamnaest godina vlasti prva generacija se potrošila i sada je načinjena prva velika generacijska smjena u IDS-u. Nova lica, bez ikakvih repova, sada zastupaju stare vrijednosti i političku orijentaciju, objašnjava Gjenero. 

istra županija gjenero politika izbori2009 ids jakovčić