Politička otklizavanja labinskih maškara: Plinio & Tulio

Politička otklizavanja labinskih maškara: Plinio & Tulio

27.1.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Zabava

Maškare, ča moru maškare! Ove labinske mogu, vidjeli smo ovog vikenda, objesiti Plinija ispod Tulija. Okačiti pusta Plinija Fumadora, što neodoljivo, zbog njegovih veza s tvornicom tabaka, vuče na Plinija Cuccurina, Ladonjinog kandidata za župana, ispod ureda IDS-ovog gradonačelnika Tulija Demetlike, koji na predstojećim izborima u svibnju pretendira ostati za gradskim kormilom.


Kolikogod Darko Batelić Pipica, voditelj udruge Labinjonska kompanija - domoća folšarija, poput rodbinskog mu noja, gurao glavu u bačvu karnevalskih boja, pojašnjavajući da su, smišljajući naziv glavnog krivca za godišnje nedaće, bili inspirirani nedostatkom plina i Zakonom o zabrani pušenja, bilo je i sretnijih opcija. Ovako - u svjetlu činjenice da se udruga financira novcem poreznih obveznika (ove godine 20 tisuća kuna) - odabir mete njihove satire vonja na političke intrige, a pokladno veselje kliže u krnjevalski ispad.


Stavimo reć'' da riječke maškare - njih valjda možemo, budući da su »izmislile« karneval, uzeti za primjer - svog pusta nazovu po najljućem protukandidatu SDP-ovog župana Zlatka Komadine i time zahvale tamošnjem gradonačelniku Vojku Obersnelu na proračunskoj dotaciji. Glasači ostalih opcija, koji dakle također plaćaju maškare, vjerojatno bi pohrlili slušati nabrajanje grijeha na suđenju pustu. I usput bi, tako ushićeni, kod Obija uplatili još nešto poreza.
Osim toga, pomalo je izlišno na labinskom starogradskom trgu slušati naklapanja o nacionalnim problemima, bajanja o Europskoj uniji i pravosuđu. Kažu da se najzdravije - a to obično podrazumijeva da je i najteže - šaliti na vlastiti račun, secirati vlastite falinge. Materijala, da ne kažem dima (to zbog spaljivanja pusta), za razliku od hrabrosti, ne fali!
Šteta, jer entuzijazam koji Folšarija ulaže da se svojim prijateljima po krinkama revanšira za domaćinstva - predstavljajući ih ovdašnjoj, doduše u pravilu malobrojnoj publici - barem na trenutak oživi zimi usnuli grad.

Igor RADIĆ

domoća folšarija darko batelić pipica maškare plinijo fumador pust labinjonska kompanija darko batelić pipica lilijana vale politika