Polaganjem vijenca svečano obilježena 74. obljetnica Dana oslobođenja Labinštine

Polaganjem vijenca svečano obilježena 74. obljetnica Dana oslobođenja Labinštine

28.4.2019. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Povodom 74. obljetnice Dana oslobođenja Labinštine, danas su na Spomen obilježju u naselju Vinež delegacije Grada Labina predvođena gradonačelnikom Valterom Glavičićem, načelnicom Općine Raša Gloriom Paliska, zamjenicom načelnika Općine Sveta Nedelja Irene Franković, zamjenikom načelnika Općine Kršan, Romanom Carićem, Udruge antifašista Labinštine, Društva Josip Broz Tito, udruga proisteklih iz Domovinskog rata te mještana Vineža položile vijenac i zapalile svijeću preminulim antifašistima.

Prisutnima su se prigodnim govorima obratili Severino Franković, predsjednik udruge antifašista Labinštine te gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić. Kratkim predavanjem, voditelj Narodnog muzeja Labin, Vedran Kos podsjetio je nazočne na povijesni tijek događaja tijekom kojeg su dalmatinske brigade i 43. Istarska divizija zajedničkim snagama obranile Labinštinu.

U svom govoru Gradonačelnik je naglasio kako se u današnje vrijeme mnogo razgovara i debatira o događajima iz Drugog svjetskog rata i tumačenju povijesnih događaja. Možemo biti ponosni jer je Labinština uvijek znala odabrati pravednu i točnu stranu. Čestitao je i rođendan gospodinu Leopoldu Družeti koji je uz njega položio vijenac. Leopold Družeta, sudionik borbi pri oslobođenju Labinštine danas slavi svoj 90. rođendan.

„Danas obilježavamo dan kada je sloboda došla u naše krajeve, i gledajući svih vas želim još jednom naglasiti kako moramo slijediti put koji ste nam vi utrli. U to vrijeme cijela Labinština se digla protiv fašizma, a najveći apsurd je kako se samo u Istri na dostojan način njeguju ideali i temelji antifašizma. Mislim kako je Istra priča za sebe te se ponosi svojom antifašističkom poviješću i nikada ne  dvoji jesmo li bili na pravoj strani u Drugom svjetskom ratu. Za to vrijeme ostatak Hrvatske i dalje se dvoumi  i nikako da odabere pravi put, budućnost utemeljenu na istinskim europskim vrijednostima. Stoga je Istra danas svjetionik koji svijetli u aktualnoj hrvatskoj tami. Želim da cijela Hrvatska postane poput Istre koja već desetljećima živi prave europske vrijednosti i upravo je zbog toga najnaprednija hrvatska regija. “ – izjavio je Valter Glavičić

Nakon polaganja na Vinežu, cvijeće je položeno i na spomen obilježju u Sv. Nedelji.

polaganje vijenaca dan oslobođenja labinštine severino franković nob povijest komemoracija valter glavičić