Polaganjem vijenca na Centralnom križu Gradskog groblja obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske

Polaganjem vijenca na Centralnom križu Gradskog groblja obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske

29.5.2023. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Povodom Dana državnosti koji se obilježava 30. svibnja položeno je cvijeće i zapaljene su svijeće kraj Centralnog križa na Gradskom groblju u Labinu. Uz gradonačelnika Grada Labina Valtera Glavičića, polaganju su nazočili načelnica Općine Sveta Nedjelja, Irene Franković, načelnica Općine Raša, Gloria Paliska, načelnik Općine Kršan, Roman Carić, načelnik Općine Pićan, Dean Močinić,   predstavnici braniteljskih udruga, Udruge Josip Broz Tito, Udruge antifašističkih boraca, predstavnici Policijske postaje Labin i JVP Labin, Župnog ureda Labin i vijećnici Gradskog vijeća Grada Labina. Minutom šutnje odali su počast svim preminulim borcima i braniteljima.

Dan državnosti Republike Hrvatske obilježava se 30. svibnja u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine.

Prigodne govore održali su brigadir HV-a u mirovini Davor Gregorović  koji je  između ostalog poželio da nas uvijek vodi pobjednički duh kao trajni podsjetnik na žrtvu i odricanje,  snagu i odlučnost  iskazanu u prijelomnim trenucima naše povijesti, i koji će nastaviti poticati da i danas svatko od nas doprinese, uloži dio sebe, svoje znanje, srce i sposobnosti . „Tako se gradi, tako se jača i tako se voli Republika Hrvatska“, zaključio je pukovnik Gregorović.

 

Gradonačelnik Labina Valter Glavičić čestitajući sutrašnji praznik Dan državnosti rekao je da je to datum je koji je obilježio stvaranje samostalne i slobodne Republike Hrvatske i datum kojeg se s ponosom sjećamo te dodao: „ Naši su ideali ostvareni.  Hrvatska je ušla u Europsku uniju, u Šengenski prostor i u Eurozonu. Borba naših branitelja i žrtva poginulih, ranjenih, raseljenih i tužnih sudbina svakog pojedinca dobila  je smisao. Međutim, danas smo na jednoj drugoj prekretnici. Danas je neko drugo vrijeme i drugi izazovi u kojima je  najveća vrijednost našeg društva - čovjek.  Svjesni smo nezadovoljstva naših  građana i naših radnika.  A oni su ti koje trebamo najviše poštivati. Ne smijemo biti neodgovorni da sve ono što je krvlju i teškom mukom izboreno, devedesetih godina ali i od 1943. do 1945. godine rasprodamo ili predamo u ruke tuđim vlasnicima, ne mareći za žrtvu koja je u to uložena. Pozivam da budemo zreli i razumni, a našoj generaciji želim da uspješno nosi breme koje smo primili od generacija prije nas“,  – istaknuo je gradonačelnik Glavičić zahvalivši svima na dolasku.

Velečasni Blaž Bošnjaković predvodio je molitvu na Centralnom križu a . prigodne skladbe interpretirao je maestro Franko Ružić.

dan državnosti polaganje vijenaca