Pogreb Sanje Švrljuge Milić sutra na Trsatu [Biografija]

Pogreb Sanje Švrljuge Milić sutra na Trsatu [Biografija]

27.1.2015. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Društvo

Labinska likovna umjetnica Sanja Švrljuga Milić,  koja je u subotu, u 56. godini nakon teške i rijetke bolesti izgubila bitku za život bit će sahranjena sutra u 12.30 na groblju Trsat u Rijeci. Sanja Švrljuga Milić rođena je 1959. godine, a drugu polovicu  svog prekratkog života, provela je u Labinu kojem je poklonila dio svoje osobnosti i umjetničke kreativnosti, te time ostavila neizbrisiv trag.

Diplomirala je 1985. likovnu umjetnost, odjel grafike na Pedagoškom fakultetu u Rijeci, u klasi prof. Josipa Butkovića. Stručno se usavršavala u Parizu u klasi mozaika prof. Ricarda Licate. Od 1997. voditelj je galerije ''''Downtown'''' u Labinu, a od 1999. član je umjetničke frakcije Labin Art Express-a ''''Metal Guru''''.  Bila je članica riječkog Hrvatskog društva likovnih umjetnika i  Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i umjetničke frakcije Labin Art Expressa Metal Guru.

 

Zadnji projekt na kojem je radila bio je Bijenale industrijske umjetnosti. O svojoj bliskoj suradnici voditelj Labin Art Expressa Dean Zahtila: (ton – Dean Zahtila). Sanja Švrljuga Milić izlagala je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu, a za svoj je rad višestruko nagrađivana, među ostalim i na Labinskom uzletu likovnosti 2000. i 2010. godine.

Sutra, 28. siječnja u emisiji Kulturne minute poslušajte sjećanje na Sanju. Emisija počinje u 12:25.

 

Biografija:

Sanja Švrljuga Milić 

 

Rođena je 4.siječnja 1959.god. u Zagrebu. 

 

1977.god. maturirala je na sušačkoj gimnaziji „Mirko Lenac", Rijeka.

 Iste godine upisuje se na Pravni fakultet u Rijeci.

 

1980.god. upisuje se na Pedagoški fakultet, likovnu umjetnost, odjel grafike, u klasi prof. Josipa Butkovića.

 

1982.god. apsolvira na Pravnom fakultetu.

 

1985.god.diplomira likovne umjetnosti na Pedagoškom fakultetu  i stječe zvanje profesora likovnog odgoja i likovnih umjetnosti.

 

1984.-1986.god. zapošljava se kao profesor likovnog odgoja u OŠ „Milan Brozović" u

Kastvu.

 

1986.god. postaje član Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Rijeci.

 

1988.god. odlazi u Pariz gdje se stručno  usavršava na École Nationale Supérieure

 des Beaux -Arts (Akademija)   u klasi prof. Ricarda Licate.

Iste godine primljena je u Hrvatsku zajednicu samostalnih umjetnika u Zagrebu, te u statusu profesionalnog umjetnika djeluje do danas.

 

1995.-2000.god. uz samostalni umjetnički rad djeluje kao suradnik i dopisnik rubrike kulture

 u Glasu Istre; piše osvrte na sve značajnije izložbe koje  se održavaju u Labinu, vodi itervjue s umjetnicima i piše predgovore samostalnim izložbama (Q.Bassani, K. Mogin, F.Juričić, M.Čvrljak, Z. Milić itd.) .

 

1997.-2005.god.radi kao voditelj Galerije „Downtown" u Labinu i labinskoj likovnoj publici   tijekom godina predstavlja oko 50 autora iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Austrije.

 

U istom periodu, pri Ministarstvu kulture RH djeluje kao stručni suradnik Primorsko-goranske županije   u komisiji za stjecanje statusa samostalnog umjetnika.

Do 2013. izlagala je na 37 samostalnih izložbi  i na brojnim skupnim izložbama (oko 170 ) u zemlji i inozemstvu (Italija, SAD, Austrija, Slovenija, BiH...) te je višestruko nagrađivana, kako u zemlji tako i u inozemstvu (13 nagrada).

Njezine  skulpture i slike se nalaze u značajnim muzejskim i privatnim zbirkama u Hrvatskoj i inozemstvu. Svojim umjetničkim radom zastupljena je  u :

Enciklopedija hrvatske umjetnosti, Leksikografski zavod „Miroslav Krleža"Zagreb, 1996.god.

Hrvatski leksikon, Leksikografski zavod „Miroslav Krleža"Zagreb,1997.god.

Istarska enciklopedija, Leksikografski zavod „Miroslav Krleža"Zagreb,2005.god.

 

1999.god. postaje član Labin Art Expressa i njegove umjetničke frakcije Metal Guru (Dean Zahtila, Massimo Savić), s kojim sudjeluje na brojnim projektima u zemlji i inozemstvu, posljednji put u MSU Zagreb, u ožujku 2013., povodom obilježavanja 20. obljetnice grupe.  Od 1999. pa do smrti djeluje i kao umjetnički voditelj programa i projekata Galerije KuC-a  „Lamparna", u kojoj je priredila više od 20 izložbi hrvatskih i nekoliko inozemnih suvremenih umjetnika te uredila i napisala predgovore svih izložbenih kataloga.

 

Kao član Metal Gurua,  uz  Massima Savića i Deana Zahtilu  radi  na vizualnom osmišljavanju umjetničkih  projekata poput HERO XXI i Podzemni grad XXI, kao i na svim multimedijalnim  projektima vezanim uz  promociju i afirmaciju bivšeg ugljenokopa kao međunarodnog kulturno-kreativnog centra (međunarodni umjetnički projekt Transart, ciklus izložbi „Umjetnost i kaos"). Zadnji projekti  u kojima je sudjelovala bilo uređivanje monografije „Labin Art Express (1992.-2012.)"  objavljene 2013. te umjetničko vodstvo pilot projekta Bijenala industrijske umjetnosti (Labin, rujan-listopad 2014.).

 

Fotografija i biografija: Labin Art Express

 

 

 

in memoriam sanja švrljuga milić umjetnost lae labin art express kultura biografija