Pogledajte reportažu „Dva života“ zaposlenika Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije

Pogledajte reportažu „Dva života“ zaposlenika Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije

26.4.2021. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Hrvatski sabor jednoglasnom je odlukom 2013. godine proglasio 30. travnja Nacionalnim danom hitne medicinske službe, čime se Hrvatska pridružila nizu svjetskih zemalja koje nastoje senzibilizirati javnost o važnostima i specifičnostima ove iznimno odgovorne i teške djelatnosti, te potaknuti građane da ispravnim postupcima pozivanja hitne medicinske službe doprinose boljem zdravstvenom ishodu unesrećene ili oboljele osobe.

U Istarskoj županiji Nastavni zavod za hitnu medicinu Istarske županije zbrinjava gotovo 45 000 pacijenata godišnje.

Ni ovo preteško vrijeme pandemije, nije ugrozilo zbrinjavanje hitnih medicinskih stanja u Istarskoj Županiji. Prema svakom pacijentu se uvijek upućuje prvi raspoloživi tim hitne medicinske službe, koji je educiran i posjeduje svu potrebnu medicinsku opremu,  te odmah na mjestu događaja poduzima neophodne hitne medicinske postupke, a u cilju spašavanja života i boljeg ishoda liječenja.

Požrtvovnost, nesebičnost i predanost u radu, koju zaposlenici Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije pružaju u svakodnevnom zbrinjavanju i spašavanju našega stanovništva je fascinantna.

Od prošle godine, uz sve svoje redovne hitne medicinske intervencije, zbrinjavanje pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19, je postala svakodnevnica u radu. Nužnost različitih dodatnih mjera zaštite vrlo otežava rad već više od godinu dana.

Dobrom organizacijom, unatoč vrlo otežanim uvjetima rada, svi pacijenti su i dalje sigurni i u dobrim rukama. Dapače, ova plemenita služba je tu kada treba pomoći drugima, te dodatno kada bi trebali imati slobodan dan, rade na COVID odjelu OB Pula, odnosno aktivno sudjeluju i provode cijepljenja na različitim mjestima diljem Istre, a sve kako bi svi mi što prije počeli živjeti „staro normalno“.

Građani Istarske županije pokazuju razumijevanje prema hitnoj medicinskoj službi i učestalo, prema uputama medicinskog dispečera, pružaju prvu pomoć do dolaska tima hitne medicinske službe.

Istarska županija, te većina gradova i općina, prepoznaju važnost i ulogu hitne medicinske službe i podupiru rad Zavoda, kako financijski, tako i različitim drugim podrškama.

Dobri uvjeti rada, edukacija svih zaposlenih u Zavodu i mogućnosti stručnog usavršavanja, te organizacija stanovanja, samo su neke od prednosti rada u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Istarske županije, što je prepoznato i ključ je za privlačenje deficitarnog kadra iz cijele RH, a i šire.

Jedan od mjerljivih pokazatelja rezultata rada Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije je uspješnost oživljavanja, te je u 2020. godini kod čak 60 ljudi u Istarskoj županiji ponovno pokrenuto srce.

Odvojite malo vremena i pogledajte dirljivu reportažu za koju je Dejan Martić, prvostupnik sestrinstva, ovom prigodom pripremio scenarij, režiju i montažu, te s kolegama, volonterski, uobličio prekrasnu priču   “DVA ŽIVOTA“.  Reportažu pogledajte OVDJE. 

hitna pomoć reportaža dva života