Podignuta optužnica protiv Bekima Čenaja iz Labina zbog širenja lažnih i uznemirujućih glasina

Podignuta optužnica protiv Bekima Čenaja iz Labina zbog širenja lažnih i uznemirujućih glasina

27.6.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu protiv Bekima Čenaja (23) iz Labina i njegovog brata Lulezima Čenaja (29) iz Rijeke podnijelo je optužni prijedlog Općinskom sudu Labinu zbog lažnog prijavljivanja prijetećih poruka, odnosno širenja lažnih i uznemirujućih glasina.
Bekim se tereti da je, nakon što je saznao da su u Puli eksplodirala dva vozila od čega jedno u vlasništvu njegovog rođaka, labinskoj policiji podnio kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe. Naveo je da je 19. veljače ove godine na svoj mobitel s nepoznatog broja primio prijeteću poruku »jebem vam mater šiptarsku« te da je dan kasnije primio drugu prijeteću poruku »nećete nikad dobiti Kosovo«.

Bekim je poruke izbrisao, no izjavio je da je 21. veljače ponovno dobio MMS poruku »Smrt Šiptarima« zbog čega se, zbog eksplozije vozila (dan nakon proglašenja neovisnosti Kosova op.a.) pobojao za sebe i svoju obitelj iako je znao da je kaznena prijava lažna. Naime, Bekim je prijeteće poruku primio u dogovoru s rođakom te ih poslao svom ocu. On ih je pak spomenuo na konferenciji za novinare održanoj u povodu dviju eksplozija koje su u Puli odjeknule pod vozilima pekara albanske nacionalnosti. To je na koncu objavljeno kao udarna vijest u svim medijima te je izazvalo žurno djelovanje i pojačan angažman policije na području cijele Hrvatske, a posebice u Istarskoj županiji kako bi se spriječili incidenti nad građanima albanske nacionalnosti. Također, policija je dovedena u zabludu u kriminalističkoj obradi i traganju za počiniteljima.


Lulezim Čenaj se kao drugookrivljenik tereti za gotovo isto kazneno djelo samo što je on lažnu kaznenu prijavu podnio u Rijeci. Ondje je izjavio da je 21. veljače na svoj mobitel s nepoznatog broja dobio dvije prijeteće poruke - »Nemojte ni slučajno dignuti glavu gore jer i vama će biti ista stvar kao vašem rođaku u Puli. Kosovo je srce Srbije i bit će zauvijek tako kako ti piše ispred pek.« te »Nemoj zvat na ovaj broj to ti je upozorenje šiptaru inače ti pekara ide u vazduh«. I on se pobojao za svoju i sigurnost svoje obitelji iako je znao da je prijava lažna. Poruke je naime, primio od svog poznanika i tazbinskog rođaka Hašima Martinaja. Lulezim je također dvije prijeteće poruke poslao svom ocu Muhametu Čenaju koji je to spomenuo na konferenciji za novinare.

N. SOFTIĆ

kazneno djelo Albanci Bekim Čenaj optižnica eksplozija prijetnja državno odvjetništvo