Počinje sezona šparuga. Ovo su kazne ako nemate dozvolu za branje

Počinje sezona šparuga. Ovo su kazne ako nemate dozvolu za branje

3.3.2024. // Index.hr // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Kreće sezona divljih šparoga, a Zadrani su na tržnici ovoga vikenda imali priliku uhvatiti prve ovogodišnje primjerke.


Divlje šparoge rastu prirodno u divljini i može ih se pronaći na poluzasjenjenim i vlažnim mjestima uz šumske putove, stare zidove i suhozide, najčešće uz obalu i na otocima. U Hrvatskoj se može naći nekoliko vrsta divljih šparoga, ali samo se oštrolisne šparoge koriste u prehrani te nisu zakonski zaštićena vrsta. Manje su i tanje od uzgojenih (vrtnih) šparoga te imaju gorči i intenzivniji okus.


Potrebna je dozvola


Sezona branja u Hrvatskoj obično počinje u ožujku i traje do kraja travnja. Iako oštrolisne šparoge nisu zakonski zaštićena vrsta, kako smo već spomenuli, berači bi morali imati dozvolu za berbu na državnom zemljištu, koje je u nadležnosti Hrvatskih šuma. Dozvola je besplatna, a može se ishoditi ispunjavanjem zahtjeva na web stranici Hrvatskih šuma.


Dozvola vrijedi do 31. prosinca tekuće godine i omogućuje pojedincima branje do 2 kilograma divljih šparoga dnevno za osobnu upotrebu (postoji mogućnost izdavanja i u komercijalne svrhe, za što se plaća naknada). Istaknuto je i kako sakupljačima nije dopušteno sakupiti više od dvije trećine jedinki na jednom nalazištu, a pri sakupljanju se treba koristiti isključivo tehnika rezanja.


Cijeli članak


Foto: Wiki free

šparuge kazne divlje šparuge