Počela dosad najdulja predizborna kampanja - Zbirna kandidacijska lista za provedbu izbora za EP 2014.

Počela dosad najdulja predizborna kampanja - Zbirna kandidacijska lista za provedbu izbora za EP 2014.

7.4.2014. // HRT // Objavljeno u kategoriji Politika

Počela je najdulja predizborna kampanja koju smo imali u dosadašnje 24 godine parlamentarne demokracije. Državno izborno povjerenstvo na svojim je web stranicama objavilo sve pravovaljane kandidacijske liste za izbore za europski parlament koji će se održati 25. svibnja i time je počela izborna kampanja koja će trajati čak 47 dana. Birat ćemo između kandidata ponuđenih na 25 lista, od čega 18 samostalnih stranačkih i sedam koalicijskih. Svi se nadaju da će izlaznost biti veća od lanjske, kada je europskim izborima pristupilo 20 posto birača. 

U utrci za jedanaest hrvatskih mjesta u novom sazivu europarlamenta je 275 kandidata. Do 25. svibnja političari će pokušati uvjeriti birače da glasaju baš za njihove liste, ali i da iziđu na izbore. Podsjetimo, prošle godine, uoči našeg ulaska u Uniju, na euroizbore izišlo je neznatnih 20 posto birača. Tko će nas zastupati u Europskom parlamentu odlučiti ćemo 25 svibnja.

Budući da će predizborna kampanja trajati čak 47 dana, već se govori o pravom političkom maratonu koji završava točno u ponoć s petka na subotu 24. svibnja. Izbori su specifični zbog primjene tzv. preferiranog glasovanja. Bira se stranačka lista, ali može se zaokružiti i konkretan kandidat na listi pa stranački redoslijed kanidata nije presudan.

Ako je glas pojedinog kandidata koji je dobio preferirane glasove najmanje 10% glasova koje je dobila lista, on ulazi odmah u podjelu tih mjesta u odnosu na tu listu, objašnjava predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin. Ako takvih kandidata nakon zbrajanja glasova nema, u Europski parlament ide se po redoslijedu na samoj listi.

Što je u intervjuu za Dnevnik 3 rekao predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin pogledajte u videoprilogu.

Sve vijesti vezani uz europskih izbora 2014. potražite ovdje

Koga možemo birati?


Na listama je 180 kandidata (65,5 posto) i 95 kandidatkinja (34,5 posto). Najmlađi kandidat je Mihael Peklar iz ORAH-a, rođen 1995., a najstariji Vladimir Konečny iz Abecede demokracije, rođen 1934. godine. Najmlađa kandidatkinja je Marija Drenski iz Hrvatske radničke stranke (1991.), a najstarija Jasna Tkalec iz Socijalističke radničke partije Hrvatske (1941.).

Među sedam koalicija koje izlaze na izbore za Europski parlament su i koalicije dviju najjačih stranaka - SDP-a i HDZ-a. SDP na izbore izlazi sa HNS-om, IDS-om i HSU-om. HDZ je na čelu koalicije u koj su HSS, HSP-AS, BUZ, Zagorska demokratska stranka i Hrvatska demokršćanska stranka. Savez za Hrvatsku koalicija je osam stranaka desnice u kojoj su HDSSB, Akcija za bolju Hrvatsku, Autohtona HSS, HRAST, HSP, Hrvatska zora stranka naroda, Obiteljska stranka i Zavjet za Hrvatsku. Nacionalni forum, HSLS, PGS i Lista za Rijeku čine Partnerstvo hrvatskog centra.

U koaliciji na izbore izlaze Demokratska stranka žena, Hrvatska stranka nezaposlenih i Akcija slavonsko baranjskih umirovljenika, na isti način nastupaju i Zeleni Hrvatske, Agenda mladih demokrata i zelena stranka, a izbornu sreću zajednički će iskušati i Naša stranka te Nova srpska stranka.

Samostalno na euroizbore izlaze Hrvatski laburisti - stranka rada, te ORAH Mirele Holy. Na isti način nastupa i Abeceda demokracije, Akcija mladih, Autohtona Hrvatska stranka prava, Demokratska prigorsko-zagrebačka stranka. Hrvatska radnička stranka, Hrvatska stranka reda, Međimurski demokratski savez, Nezavisna lista Ante Đapića također izlaze samostalno.

Biračima se samostalno predstavljaju i Piratska stranka, Pokret za modernu Hrvatsku, Savez za promjene, Snaga Roma Hrvatske, Socijalistička partija Hrvatske, Socijalistička radnička partija Hrvatske, Stranka hrvatskog zajedništva i Stranka umirovljenika.

 

Zbirna lista

 

 

europa brisel parlament promidžba politika izbori 2014 europarlamet eu