POBUNA STANARA U LABINSKIM KATURAMA: Muči ih davanje u zakup javne garaže u njihovoj zgradi osobi koja ondje ne živi

POBUNA STANARA U LABINSKIM KATURAMA: Muči ih davanje u zakup javne garaže u njihovoj zgradi osobi koja ondje ne živi

13.11.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Stanari zgrade u labinskim Katurama, na adresi Istarska 24, nedavno su se pobunili i pismeno obratili Gradu Labinu, zbog davanja u zakup javne garaže u toj zgradi osobi koja u njoj ne živi. U pismu se govori o slučaju u kojem je u kolovozu ove godine, Grad Labin nakon natječaja dao u zakup poslovni prostor, odnosno garažu na spomenutoj adresi u Istarskoj ulici. Ono što muči stanare te zgrade je to što se na natječaj za zakup prostora, odnosno garaže, javljaju osobe koje ne žive na adresi u kojoj se nalazi taj prostor ili ga koriste po drugoj namjeni.

Neažuran registar poslovnih prostora

Primjerice, prostor se koristi kao skladište što je navodno u ovom slučaju riječ. Labinska gradska vijećnica s Vlačićeve liste Tanja Pejić, stala je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća iza tog pisma i zatražila pojašnjenje mjerodavnih u gradskoj upravi.

- Prvo što sam napravila bio je uvid u registar poslovnih prostora i popis korisnika koji je javno dostupan na internetskim stranicama Grada Labina. Taj je popis ažuriran 17. listopada prošle godine. Prema tome, ne može se vidjeti navedeni slučaj. Kao što često navodim, što je manja transparentnost, to je veća sumnja, kaže Pejić.

Vijećnica je potom predložila da se takvi i slični popisi pravovremeno ažuriraju, kako bi građani mogli ostvariti svoje pravo na javni uvid.

- Da li se za isti prostor o kojemu je ovdje riječ, javio itko od stanara sa adrese u kojoj se nalazi prostor, pitala je Pejić istaknuvši kako se ubuduće neće oglašavati na anonimna pisma.

Ali, kaže, na ovo je morala jer je i njoj upućeno pismo stanara, a odgovor je ostao visjeti u zraku. U odgovoru koji su pripremili pročelnik gradskog odjela za komunalne poslove Donald Blašković i direktor gradske tvrtke Dalibor Zupičić, a potpisao gradonačelnik Valter Glavičić, ispričavaju se zbog propusta vezano za registar poslovnih prostora i popis korisnika te ističu kako će ga ispraviti sa stvarnim stanjem, i to odmah.

Javilo se nekoliko zainteresiranih

- Sukladno članku 12. odluke o uvjetima i postupku natječaja za davanje u zakup poslovnih prostora u vlasništvu Grada Labina, pravo na zakup poslovnog prostora ima osoba koja ispunjava uvjete iz natječaja i koja uz to ponudi najviši iznos zakupnine. Uvjeti za davanje predmetne garaže u zakup bili su propisani u natječaju, uzimajući u obzir ustavno načelo jednakosti svih osoba u ostvarivanju prava pred tijelima koja imaju javne ovlasti, pa su pravo na sudjelovanje u natječaju imali svi državljani Republike Hrvatske i pravne osobe registrirane na području Republike Hrvatske. U odluci Grada Labina a ni Zakonom o zakupu i kupoprodaji poslovnih prostora nije propisana mogućnost ograničenja ustavnog prava jednakosti pri javljanju na natječaj kojim se stječe pravo zakupa poslovnog prostora – garaže.

Na navedeni natječaj su se javili ponuditelji iz zgrade Istarska 24. te stanari koji žive u zgradama iste ulice na kućnim brojevima 26, 22 i 18. Jedna je ponuda stigla i s adrese Prilaz Kršin 3, kaže se u odgovoru gradske uprave na vijećničko pitanje Tanje Pejić. (B. BIOČIĆ)


kature javni natječaj zakup garaža stanari pobuna