Plominsku rivieru ugrožava (radioaktivni) mulj?

Plominsku rivieru ugrožava (radioaktivni) mulj?

12.8.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Nedavnim uređenjem kupališta udaljenog tek kojih stotinjak metara od luke i Plomin je dobio svoju rivijeru, koju ponajviše tijekom vikenda posjećuju ljudi s Kršanšćine, kojima je odlazak na kupanje u prenatrpani Rabac postao preskup naklon stalnog poskupljenja goriva.

Plaža zaista nema zamjerke – lijepo je uređena, uredna, u njenom neposrednom šumovitom okruženju postavljeni su stolovi s klupama, hlada ne nedostaje, a kupači imaju i tuš. Podalje od plaže ima mjesta i za golaće. U svakom slučaju veliki pomak u odnosu na protekle sezone, ali kupača ipak nema previše. Ovdje je voda plitka, stoga i toplija nego u Rapcu, ali i muljevita zbog zemlje koja je ovdje desetljećima i desetljećima nanošena vodom što dugim kanalom otječe s nekadašnjeg Ćepićkog jezera.

Puše li povjetarac voda je koliko toliko bistra, u protivnom odmah se zamuti i nije ugodna za kupanje – doznajemo od jednog znanca iz Potpićna. Postoji još jedan razlog zbog čega nema ovdje više kupača, a to je neposredna blizina dviju termoelektrana, čija voda za rashlađivanje postrojenja završava u Plominskom zaljevu, što zagrijava ovdašnje more, ali prema upozorenjima nekih stručnjaka mijenja njegovu floru i faunu.

Uz to, samo su se primirile priče o radioaktivnom mulju u Plominskom zaljevu zbog ispiranja radioaktivnog pepela nekadašnjeg raškog ugljena, koji se još tako davno nije prekrivao debelim slojem zemlje, što se sada čini. Kako je sada plaža u Plominskom zaljevu postala javna ta upozorenja ne bi smjela ići u vjetar, već bi nadležne službe stalno trebale nadzirati kakvoću ovdašnjeg mora i o tome kupače transparentno upoznati, s obzirom da zdravlje nema cijene. (MM)

Plomin plaža TE Plomin mulj zdravlje ugljen