Plinio Cuccurin: Vrijeme je da se na narednim izborima biraju ljudi, a ne stranke

Plinio Cuccurin: Vrijeme je da se na narednim izborima biraju ljudi, a ne stranke

1.12.2010. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Politika

Nisam danas došao ovdje da bih vam se dodvoravao i govorio ono što vi želite čuti, rekao je Plinio Cuccurin već na početku još jednog druženja s Labinjanima u utorak navečer. Ova izjava u startu malo je iznenadila nazočne, no Cuccurin im je pojasio kako se Ladonja zalaže za drukčiji model politike i u stalnom je konatktu s brojnim građanima diljem Istre. Ljudima Ladonja predlaže da sudjeluju u osmišljavanju ideja i projekata, a Ladonja će im pružiti suport da se oni i ostvare.


Na upit zašto izabrati Ladonju, Cuccurin je odgovorio kako je Ladonja do sada dokazala da ono što govori to i stvara.


Mi mislimo da je došlo vrijeme da se na narednim izborima biraju ljudi, a ne stranke i znakovi na listiću, kazao je prvi čovjek Ladonje, i ustvrdio kako će nas i iz krize izvući ljudi, a ne stranke.


Okupljeni Labinjani nisu mogli izbjeći nekoliko pitanja koja Labinštinu intrigiraju. Na upit što misli o Rockwolu, Cuccurin je kazao kako je ovu tvornicu u Istru dovela stranka za koju je većina Labinjana glasala. Ponovio je kako se zalaže za rad ove tvornice po visokim ekološkim standardima, ali i podsjetio da je našao odvjetnički ured koji je bez naknade bio spreman pokrenuti sudski postupak protiv tvornice radi štetnih emisija, ali je županija trebala platiti i izraditi studiju. O toj njegovoj inicijativi razgovaralo se u Potpićnu prije gotovo dvije godine, ali nije bilo konkretne inicijative od stanovnika Pićanštine.


Glavna tema Labinjana ovih je dana gradnja termoelektrane Plomin 3, pa je podosta upita nazočnih bilo vezano uz temu.


Da točno je Adris grupa želi ulagati u energetski biznis i mi to ne tajimo. Morate znati da je odluka o zamjeni TE Plomin 1 sa TE Plomin 3 donijeta odavno, zadnju je koalicija IDS-SDP usvojila donošenjem Županijskog prostornog plana 2008. godine u kojem je sve definirano vezano uz plominske termolektrane. Energetska strategija Republike Hrvatske javni je dokument u tu nema bilo kakvih iznenađenja, ta Strategija odredila je i energent na koji će eletrane raditi, kazao je Cuccurin.


Na upit što misli o inicijativi za referendum o novoj gradnji, odgovorio je da to zaluđivanje ljudi, da se njime neće ništa riješiti.


Na upit kako komentira izjavu Ivana Jakovčića kako županija preferira domaćeg partnera, odnosno Adris grupu, odgovorio je kako je Jakovčić nakon niza neostvarenih projekata koje je njegova stranka najavljivala, shvatio kako se treba družiti s uspješnima, a to Adris svakako jest. Naglasio je kako je Adris grupa i ekološki i socijalno osjetljiva i odgovorna. Spomenuo je i tvrnicu u Kanfanaru koja je sigurno najbolje ekološki opremljena u Europi. Cuccurin je zapitao nazočne žele li da u Plomin ulažu stranci, ili ljudi koji rade u domaćim firmama i suvlasnici su tih tvrtki, a njihove bitelji žive u Istri.


Ladonja se zalaže za maksimalno poštivanje ekoloških standarda, a Cuccurin ukazuje i na činjenicu da se u Istri već tri godine ne donosi Studija strateške procjene utjecaja na okoliš, javno postavlja pitanje bi li se Istri dogodio Rockwol, Kaštijun i neki drugi danas ekološki sporni projekti da je takva studija postojala.


Plinio Cuccurin u Labinu je odgovorio na još cijeli niz pitanja, pa je očito da će do ovog grada trebati svratiti opet.  

 

Ladonja, priopćenje za medije

Foto: Ladonja.org 

plinio cuccurin ladonja labin dubrova