Plinio Cuccurin i tri bivša IDS-ovca - Ladonjini aduti za župana

Plinio Cuccurin i tri bivša IDS-ovca - Ladonjini aduti za župana

31.10.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Plinio Cuccurin, Tullio Fernetich, Josip Maras i Bruno Poropat kandidati su za župana udruge Ladonja. Na jučerašnjoj konferenciji za novinare rečeno je da je prva faza predizbora okončala preksinoć, do kada su dospjele prijave četvorice kandidata kojima sad predstoji predizborna kampanja.


Njihovo premijerno sučeljavanje, najavila je voditeljica tajništva Ladonje Tatjana Galić, održat će se 7. studenog u Višnjanu, zatim će se sučeliti u Rovinju, pa u Umagu, dok će Pula biti njihova posljednja stanica prije samih predizbora koji će na koncu iznjedriti Ladonjinog kandidata za župana. Galić je rekla da je četvero kandidata dobilo više od sedam i pol tisuća potpisa podrške, no nije htjela otkriti broj prikupljenih potpisa svakog ponaosob, kazavši da u udruzi ne žele time dati prednost nekom od njih.


Objasnila je da će se postupak glasanja odvijati od 1. do 7. prosinca, a svi će građani Istre moći svoj glas jednom od kandidata dati na internetu ili telefonskim putem, dok će jedan dan, još nije odlučeno hoće li to biti 6. ili 7. prosinca, biti rezerviran za glasanje na biračkim mjestima. Neslužbeni rezultati će, prema riječima Tatjane Galić, biti objavljeni 7. prosinca.


Na novinarsko pitanje raspolažu li procjenom koliko će koštati predizborna kampanja za njihovog kandidata za župana i tko će je financirati, Galić je odgovorila da procjenu o tome još nemaju. Objasnila je da će svaki kandidat morati financirati svoju kampanju, a da će u nju maksimalno moći utrošiti 100 tisuća kuna. Nakon inzistiranja novinara na odgovoru o financiranju kampanje Galić je rekla da će s podacima o troškovima upoznati javnost po završetku predizbora.


Postoji li opasnost od dvostrukog glasanja, odnosno glasanja iste osobe na biračkom mjestu i putem interneta, upitali smo Galić, na što nam je glasnogovornik tajništva Ennio Malusa odgovorio da misli da je takva mogućnost mala budući da su tehnički dobro opremljeni. Rekao je i da će, upravo zbog te mogućnosti, službeni rezultati glasanja biti objavljeni s dva dana zakašnjenja, ne bi li se obavila provjera eventualnih dvostrukih glasova.
B. ŽIŽOVIĆ

 

Jedini nestranački čovjek izgledan kandidat

Čak trojica od četvorice Ladonjinih kandidata bivši su IDS-ovci. Poropat je početkom 90-ih bio vrlo aktivan u Županiji, a jedan je i od osnivača rovinjske podružnice IDS-a. Maras je, pak, bivši predsjednik gradskog vijeća, a zatim i gradonačelnik Poreča, dok je Fernetich bio dugogodišnji IDS-ov načelnik Brtonigle. Jedini nestranački čovjek među četvorkom je Cuccurin koji će, prema svemu sudeći, kao predsjednik Ladonje postati i njen kandidat za župana.

 

politika Tullio Fernetich Josip Maras Bruno Poropat Plinio Cuccurin savez nezavisnih lista istarska zupanija Ladonja kandidati