Plemenita misija labinskih volontera

Plemenita misija labinskih volontera

6.12.2008. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

U prostorijama Grada Labina jučer je povodom Međunarodnog dana volontera gradonačelnik Grada Labina Tulio Demetlika održao prijem kojem su prisustvovali volonteri iz četrdesetak udruga s područja Grada Labina.

Međunarodni dan volontera, 5. prosinca, proglasili su Ujedinjeni narodi 1985. godine s ciljem usmjeravanja pozornosti na važnost i značaj volonterstva u razvoju društva. Kako je istaknuto na današnjem prijemu, volonterstvo je jedan od najznačajnijih elemenata koji doprinose razvoju i oblikuju demokratske promjene u svakom društvu. Stoga je ovo bila i prigoda za javnu gradonačelnikovu zahvalu za angažman i rad, za nesebično davanje svog slobodnog vremena, znanja i iskustva, entuzijazma i energije u dobrobit grada Labina i društva u cjelini. 

Istaknuo je da aktivnosti volontera imaju nadasve plemeniti cilj, a potrebe za volontiranjem veće su nego ikada s obzirom na globalne promjene kojih nije pošteđena ni naša sredina.

Današnji susret bio je i prigoda da se labinski volonteri upoznaju sa aktivnostima koje su uslijedile nakon ljetos održanog okruglog stola, te im je prezentiran Nacrt Povelje o suradnji Grada Labina i nevladinog neprofitnog sektora, stoga je i današnji prijem uz svečarski imao i radni karakter. Zaključeno je da će tijekom mjeseca siječnja labinske udruge razmatrati na svojim sjednicama predloženi Nacrt te zajednički usuglasiti konačni prijedlog Povelje.

Povelju o suradnji Grada Labina i nevladinog neprofitnog sektora uputiti će se potom na donošenje Gradskom vijeću Grada Labina kao dokument od posebnog značaja i kao izraz volje Grada Labina i organizacija civilnog društva s ciljem stvaranja djelotvornih mehanizama i standarda koji će, na vrijednostima moderne demokracije, unaprijediti međusektorsku suradnju u Gradu Labinu.

Osim toga, labinski volonteri, u najvećem dijelu uključeni u rad udruga, u narednom će razdoblju uz podršku Grada Labina imati mogućnost još bolje međusobne elektronske komunikacije, a njihovi će čelni ljude imati mogućnost dodatne edukacije za apliciranje projekata na natječaje kao i za aktivno uključivanje u gradski projekt E-grada. Cilj ovih aktivnosti je želja za partnerstvom temeljenom na uzajamnom razumijevanju i povjerenju.

volonteri Grad Labin Međunarodni dan volontera udruge neprofitne organizacije demetlika plemenitost e-grad e-labin